Gandul lui Balan, Pareri

Scurtā analizā. Tācerea mielor.

Mereu am susținut cā o formațiune politicā își poate māri substanțial încrederea în rândul populației și printr-o comunicare deschisā, debarasatā de limbajul de lemn menit generalizārilor și justificārii cenzurii de partid care sub motivul „bucātāriei interne” ecraneazā conflictele de culise care în general nasc zvonuri, teorii ale conspirației și discuții de tot felul care mai de care „specializate” în domeniul politichiei locale.

În urma scrutinului pentru legislativul european, în fapt o prefațā elocventā pentru cele trei rânduri de alegeri care urmeazā, prezidențiale, locale și parlamentare, este clar cā în urbea noastrā s-au conturat cei trei mari actori politici ( PSD, PNL și USR) care-și vor disputa întâietatea. Surprinzātor este faptul cā deși ne aflām în febra pregātirilor pentru campania electoralā, comunicarea celor trei partide este sublimā dar lipsește cu desāvârșire. Spun acest lucru deoarece buna informare a opiniei publice nu înseamnā doar conferințe de presā prilejuite de vizita unui șef de la centru sau sesiunile video prin care liderul unui partid din opoziție criticā virulent mascarada guvenārii centrale sau locale. Buna comunicare înseamnā ca o voce echilibratā, documentatā și credibilā din interiorul fiecārui partid, sā rāspundā prin orice mijloace, oricārui jurnalist la orice întrebare referitoare la sincope, disfuncționalitāți sau mici conflicte interne, pentru cā asta e! Ești partid, vrei voturi, trebuie sā comunici, pentru cā zvonurile și echilibristica printre rânduri provoacā suspiciuni, deci neîncredere.

Dar sā o luām pe rând și sā începem cu cei de la guvernare.
La PSD avem celebrele conferințe de presā de pe diverse șantiere susținute de omniprezentul Dragoș Benea. Asistențā grupa mare, dar toți tac, numai unul vorbește. Nimic de spre activitatea consilierilor județeni sau locali, nimic despre viața internā a organizației locale dinspre care vin unde sonore pe sub ușā cā sunt în cāutarea unui candidat tare pentru postul de edil șef, deoarece actualul primar a reușit contraperformanța de a fi lipsit atât de încrederea bācāuanilor, dar mai ales de susținerea organizației locale PSD care l-a propulsat și asta tot ca urmare a lipsei de comunicare, deoarece primarului i-a lipsit un Tomescu care țin minte cā numai despre drumurile lui Stavarache la umblātoare nu ne informa.

Cât despre PNL, ce sā mai spun? Ne-am obișnuit cu acele conferințe de presā prin care ne informeazā ce matrapazlâcuri fac cei de la PSD, ca și cum noi nu le-am observa și nici nu le-am simți în traiul nostru de zi cu zi. Undeva prin noiembrie 2018, ne anunțau debutul unei selecții interne dure, deschise și colegiale pentru desemnarea candidatului PNL la fotoliul de primar. De atunci comunicatorii PNL n-au mai simțit nevoia de a ne informa despre activitatea civicā a consilierului local Bogdan Cātālin Crețu, a fruntașului liberal Iulian Stoican și nici a consilierului județean Petricā Mihāilā. Pot spune cā doar acesta din urmā se luptā spre cinstea lui, pentru a ne ține la curent cu activitatea domniei sale. În rest comunicare la PNL, aproape nimic.

Surpriza neplācutā ne vine în schimb de la noii intrați în play off-ul politic, dar primii plasați în opțiunea bācāuanilor în urma votului din 26. mai. Niște oameni deschiși, de nota 10 care nu s-au ferit chiar și de întrebāri mai incomode. Pe mulți îi cunosc, am și relaționat cu ei pe diverse teme. Chiar președintele Dan Barna și-a rezervat câteva minute pentru a-mi acorda onoarea unui mic interviu. Am fost atât de impresionat de deschiderea, naturalețea și transparența lor, încât la un moment dat eram gata sā renunț la neutralitatea mea politicā. Numai cā la un moment dat s-a întâmplat ceva. Liderul municipalei bācāuane, doctorul Sebastian Hriban, un om de toatā isprava ca și onorabilii sāi colegi, a fost suspedat. Nimeni nu a comunicat nimic, iar zvonul s-a propagat cu ecouri denaturate.

Unii spun cā Hriban a fluierat în bisericā, alții spun cā Viziteu ar fi fost informat greșit, alții spun cā Hriban l-ar fi susținut pe Trump în demersul de a cumpāra Groenlanda de pe OLX de la statul danez, tot felul de bazaconii și asta pe fondul unei mari carențe în comunicare. Sunt de acord cu un bun prieten care spunea cā nu bācāuanii aleg bordul unui partid, iar suspendarea lui Hriban nu aduce nici toamna mai devreme, nici nu duce la creșterea natalitāții, numai cā muțenia asta impusā sau neimpusā, duce la suspiciuni din partea alegātorilor și debusoleazā membrii și simpatizanții partidului, adicā ostașii care aduc victoria.

În concluzie pot spune cā fermoarul tras la gurā nu ascunde gunoiul sub preș, ci doar amânā o prābușire. O prābușire politicā, bineînțeles. Așā cā vā rog, comunicați! Arātați-ne cā existați și vā asumați realitatea așa cum este ea. Oamenii vor informații, iar atunci când nu le au, coloreazā zvonuri!