Diverse

30 zile fără ploi! Ce rezervă de umiditate avem?

La data de 30 August 2019, în cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se situează în limite scăzute şi deosebit de
scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole.

Conţinutul de apă din sol prezintă valori satisfăcătoare, local în nordul, estul, centrul și sud-estul Transilvaniei, centrul, vestul și izolat în nord-vestul Moldovei, nord-vestul Munteniei și nordul Olteniei.

Prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Natională de Meteorologie pentru perioada: 31 August – 06 Septembrie 2019

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 17…29°C, valori mai ridicate cu 1…5°C în raport cu mediile climatologice, în toate regiunile agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 24…35°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 8…22°C, la scara întregii ţări.
Se întrevăd ploi locale, izolat sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, acestea fiind nesemnificative din punct de vedere agricol.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, asociat cu fenomenul de secetă pedologică prelungită, se va produce în continuare deprecierea stării de vegetaţie la culturile prăşitoare neirigate, în special în estul, sud-estul şi sudul ţării, prin îngălbenirea/uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui, forţări stadiale şi implicit,
diminuarea potenţialului productiv.

În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui se va afla la maturitatea ceară şi deplină (40-100%), continuându-se totodată lucrările de recoltare, în aproape toate regiunile.

Seceta reprezintă o perioadă îndelungată cu precipitaţii mult sub valoarea normală, în condiţii de temperaturi peste medie. Rezervele de apă din sol se micşorează mult, ceea ce crează premize nefavorabile dezvoltării normale a plantelor.

Sursa: Administratia Natională de Meteorologie