Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacăul! Mănăstirea Prodromiţa din Palanca.

Mănăstirea Prodromiţa se află pe drumul naţional Miercurea Ciuc – Comăneşti, la 1,5 km de la şosea. Mănăstirea ortodoxă, de stil vechi, este relativ nouă.
Se spune că pe aceste locuri era un bătrân părinte pe nume Domidont, care a trăit pe aceste meleaguri acum mai bine de 50 de ani. Părintele Domidont a fost alungat de legionari din biserică şi pentru că a continuat să împărtăşească şi să ţină slujbe în casele oamenilor, a fost maltratat şi în final, ucis.

„Părintele Domidont a fost dus în pădure, în toiul iernii, şi legat de un copac. După care, legionarii au turnat pe el apă şi l-au lăsat să îngheţe. Numai că, după prigonirea sa, el a apucat să le spună credincioşilor să nu-şi piardă credinţa, pentru că Dumnezeu îi va binecuvânta şi pe locul unde îşi avea el chilia se va ridica o ,,Mănăstire de aur” .
În anul 1995, la dorinţa enoriaşilor, s-a luat hotărârea ridicării unei mănăstiri pe aceste meleaguri, pe o mai veche vatră de rugăciune. Locaşul a fost ridicat prin munca efectivă a celor 15 călugări, diaconi şi preoţi, care au ales să slujească la Prodromiţa.

Sătenii au contribuit şi ei cu bani şi muncă. Odată biserica terminată, s-a apelat la o echipă de pictori de la Târgu Neamţ, care a definitivat interioarele. Peisajul înconjurător este deosebit, valea Trotuşului trece pe la poalele munţilor Tarcău aflaţi în apropiere, oferind frumuseţi nebănuite.
Se spune că sfinţenia nu constă în aur sau în clădiri impunătoare, ci stă în lucruri simple, dar binecuvântate de Dumnezeu. Un astfel de loc este Mănăstirea Prodromiţa.
În drumul spre mănăstire, puteţi vizita monumentul lui Emil Rebreanu şi graniţa de o mie de ani a Imperiului Austro-Ungar, aflate chiar în apropiere.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook