Gandul lui Balan

Dispāruta regāsitā.

Stau și mā întreb câtā putere stāruie în plāpânda domnițā sechestratā în propriul ei trup de bezmeticul crud cu pārul grizonat, mustața-i stufoasā și dinții îngālbeniți de mahoarca occidentalā amestecatā din belșug cu biscuiți Eugenia cu cremā de lāmâie.

Mitocanul avea o putere maleficā asupra ei, de o fācea sā se piardā cu firea, sā tremure, sā behāie timid cā orice om îi e fricā. Zbuciumul și neputința o apâsau mai ceva ca utilajele lui Cuc staționate de aiurea pe autostrāzile patriei. Se uita prin gaura cheii cum Olguța, Rovana, Carmenita și motostivuitoarea îl pupau pe nemernic jurându-i credințā în timp ce maimuțoiul cocoțat pe schinarea de cauciuc a lui Codrinel, întreba pionii de lemn dacā-l vor președinte și dacā sunt pregātiți pentru ce va urma.
Numai caracterul ei neconflictual și aerul occidental înmagazinat în voluptoși-i plāmâni, au fācut-o sā treacā cu ușurințā peste momentele crâncene în care pușcāriile erau golite de criminali și violatori, spitalele de medici, scolile de dascāli, poliția de polițiști, țara de oameni și guvernul de profesioniști.

Privea pierdutā printre județele și stadioanele patriei de nu mai știa are-i Hunedoara și care-i Suceava, care-i Giuleștiul și care-i Rapidul, dar era sigurā de douā lucruri. În primul rând știa cā sacrificiul întemnițārii ei în palatul Victoria, era prețul plātit pentru scoaterea țārii din noroi, iar secondo, clipa regāsirii ei va fi când baciul cel brazilian și cu cel malgașean se vor întâlni, mâna îsi vor da și celula o vor împārțea. Și na, cā duamna s-a regāsit atât de bine, încât acum se crede și muncitor și implicat și președinte. 

P.S. S-a mai regāsit unul cu aer occidental în plāmâni. Fostul agronom din Buletin de București, vrea și el la Cotroceni.