National

Amenzi uriaşe pentru folosirea telefonului la volan, începând din 12 octombrie

Modificările la Codul Rutier care vor intra în vigoare începând cu 12 octombrie prevăd amenzi uriaşe pentru şoferii care sunt prinşi la volan folosind telefonul sau alte dispozitive care permit înregistrarea foto şi video.

Potrivit modificarilor la OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice adoptate de Guvern în şedinţa din 12 august, folosirea la volan a unui telefon sau a altui dispozitiv care permite înregistrarea foto/video va fi pedepsită cu patru puncte de penalizare şi o amendă cuprinsă între 580 şi 725 de lei.

Suplimentar, iniţiativa legislativă prevede că, în cazul în care încalcă şi o regulă de circulaţie rutieră, şoferii care mânuiesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă şi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

În prezent, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii maşinii se sancţionează cu amenzi de până la 435 de lei şi două puncte de penalizare. Şoferii pot folosi totuşi telefonul mobil în timpul conducerii maşinii, dar cu condiţia ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip „mâini libere”.

Aplicarea acestor măsuri se va face la 60 de zile de la publicarea Ordonanţei de Urgenţă în Monitorul Oficial, astfel că începând cu 12 octombrie poliţiştii vor putea aplica noile sancţiuni celor care ignoră prevederile legii.