Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacăul! „Schitul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare” din Poieni.

Mănăstirea a fost construită în anul 2000 la punctul numit Cireşoaia, în partea de vest a cartierului Poieni, la o altitudine de 600 metri , înscriindu-se în aceeaşi curbă de nivel cu Mănăstirea Măgura Ocnei.
Scopul pentru care a fost ridicată a fost acela de a omagia şi a întreţine cultul eroilor în zona Cireşoaia.

De numele Cireşoaiei se leagă amintirea luptelor sângeroase ale Regimentului 27 Infanterie Bacău şi a glorioaselor atacuri ale Vânătorilor de Munte din timpul Primului Razboi Mondial.
De numele Cireşoaiei se leagă amintirea luptelor sângeroase ale Regimentului 27 Infanterie Bacău şi a glorioaselor atacuri ale Vânătorilor de Munte. Vârful, cota 772, rămăsese în mâinile inamicului, care punea în pericol întreg frontul de la Oituz. Bătălia de la Cireşoaia a început la 27 august/9 septembrie 1917, însă inamicul continua să se menţină pe poziţiile cucerite. A doua zi, pe 28 august/10 septembrie, s-a reluat ofensiva, fără a se înregistra succese notabile. La 29 august/ 11 septembrie, conform ordinului, s-a declanşat ofensiva împotriva înălţimilor Cireşoaiei şi Coşnei, respinsă însă cu grele pierderi pentru unităţile noatre: peste 1200 de oameni.
Confruntările aprige de la Cireşoaia şi Coşna, desfăşurate de-a lungul a trei zile au relevat capacitatea combativă înaltă a forţelor noastre, rezistenţa lor îndelungată la mari eforturi şi o mobilizare exemplară.

Eroismul fără seamăn cu care au luptat trupele nostre pentru cauza dreaptă a eliberării Patriei a stârnit admiraţia contemporanilor care au elogiat faptele de arme ale celor care au învins la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.
Monumentele de la Coşna, Cireşoaia, Măgura, cimitirele de la Poieni şi de la biserica „Sfântul Nicolae” sunt mărturia recunoştinţei generaţiilor care au urmat faţă de jertfa celor 14.000 de ostaşi căzuţi în vara anului1917 pentru apărarea gliei străbune.

Numele unor eroi ca poetul bucovinean Ion Grămadă, caporalul Constantin Muşat, locotenenţii Gheorghe Ioan Prioteasa Enescu şi Alexandru Dumitrescu, medicul Mircea Bruteanu, plutonierul Talpău sau bătrânul Elisei Ursac, din Poieni, călăuza Batalionului de Vânători de Munte, a miilor de ostaşi români care timp de un an (august 1916 – august 1917) au zdrobit orice încercare a trupelor inamice de a atinge Valea Trotuşului, au devenit nemuritoare.

Marele teatru de război de pe masivul Cireşoaia a rămas marcat cu cruci de mesteacăn care, în timp, au putrezit, s-au rupt şi au căzut. În anul 1935 acestea au fost înlocuite. După Al Doilea Război Mondial, au putrezit şi acestea, locul nemaibucurându-se de atenţie. Astăzi s-au mai păstrat „Masa Reginei”, o cruce cu 110 eroi aflată la 1 km de locaţia Mânăstirii, o altă cruce cu 110 eroi, pe vârful Cireşoaia, tot la 1 km, şi o a treia cruce îngrădită cu gard de fier în 1978, de către o unitate de transmisionişti.

Menirea acestei Mânăstiri este de a omagia şi a întreţine cultul eroilor în zona Cireşoaia , ca una ce a fost martora unora dintre cele mai dramatice şi sângeroase lupte din Primul Război Mondial.
Acces: din Bacau spre Onesti pe DN11/E574, 50 km, dreapta in Onesti spre Comanesti pe DN12A, prin Tg. Ocna, 15 km, stanga in Cucuieti, pe DJ116D, prin Haghiac 4 km, stanga 3 km .

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook