Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacăul! Mânăstirea Măgura Ocnei – Schitul Măgura Ocnei.

Mânăstirea Măgura Ocnei – Schitul Măgura Ocnei este menţionată prima oară în anul 1663. Se pare că, în anul 1757, schitul devine metoc al Epitropiei generale a Casei Spitalelor Sf.Spiridon şi doar aşa se poate explica faptul că, în pomelnicul acestei sihăstrii, Constantin Racoviţă Voievod apare ca prim ctitor al aşezământului monahal.

Schitul a avut în lunga sa existenţă trei biserici construite succesiv. Prima, cu hramul Înălţarea Domnului, a existat până pe la 1757, când cu sprijinul domnului Constantin Racoviţă se construieşte un nou lăcaş cu hramul Sf.Gheorghe. Ruinându-se, o nouă biserică, cu hramul Buna Vestire, va fi ridicată, în anul 1803, de către arhimandritul Iacov. Bătrâna Mănăstire a fost martor al multor evenimente din secolul al –XVII-lea al revoluţiei din 1821 şi al luptelor de pe Coşna şi Cireşoaia din Primul Război Mondial, unde bravii noştri ostaşi ai Armatei a-II-a Române, prin jurământul ,,Pe aici nu se trece ‘’au ţinut zid de nepătruns în faţa ofensivei armatei austro-ungare în vara anului 1917 .

În vara acelui an mănăstirea a fost transformată în post de prim ajutor, unde mii de răniţi ale armatei române care luptau în zonă, au primit ajutor în chiliile din curtea mănăstiri .
În timpul Primului Război Mondial, Schitul a fost bombardat, însă nu a putut fi distrus.După război în apropierea mănăstirii ,se va construi în memoria miilor de ostaşi români căzuţi pe frontal de luptă în vara anului 1917, un frumos monument în amintirea acestora iar în interiorul acestuia, este amenajat un mic muzeu cu exponate şi fotografii din acea perioadă.

A fost reparat în 1923. Biserica mănăstirii a fost demolată de către autoritățile comuniste în anul 1964,până la temelii iar piatra rezultată a fost folosită pentru împrejmuirea iazului mănăstirii. Bucătăria și trapeza au fost transformate în restaurant, atelierul de țesătorie a devenit sală de dans, cimitirul a devenit teren de fotbal, iar chiliile au fost transformate în spații de cazare. Mănăstirea a fost restabilită începând cu anul 1990.
Începând cu 3 Martie 1990 s-a început lucrarea la proiectul conceput de arhitectul Savalescu din Bacău .
Mănăstirea Măgura – Ocnei este o biserică ortodoxă care poartă hramul ,,Înălţarea Domnului ‘’, împreună cu clădirile adiacente ale complexului monahal au fost finalizate după 10 ani „prin râvna obştei de măicuţe îndrumate duhovniceşte de către părintele Epifanie Bulancea”.

Mănăstirea Măgura – Ocnei are o arhitectură în stil ştefanian, iar pictura neobizantină şi tehnica fresco a fost executată de către pictorii Ioan şi Petru Pascu de la Agăs- Bacău .
Din Bacău spre Oneşti, mergeţi pe DN 11 vreo 50 km, apoi faceţi dreapta în Oneşti spre Comăneşti pe DN 12A, mai mergeţi încă 13 km, iar în Târgu Ocna faceţi stânga după trecerea podului peste râul Trotuş ,intersecţie la dreapta pe drumul ce leagă oraşul Târgu-Ocna de staţiunea Slănic-Moldova spre mănăstire, unde veţi mai avea de parcurs circa 3 km prin pădure până la mănăstire .