Evenimente

„Fridays for future”, tinerii minunaţi ce vor să schimbe lumea.

Am dat peste nişte poze astăzi, unele postate pe reţeaua de socializare Facebook şi aparţinând „Fridays for future”, un grup creat şi în Bacău de nişte tineri cel puţin minunaţi. Nu am reuşit să aflu cum îi cheamă în afara micuţei Maya despre care se vorbea în postare. „Fridays for future” e o mişcare de nivel mondial, cel puţin asta am înţeles eu citind despre ei, una care luptă în principal împotriva încălzirii globale.

Fridays for Future

Grupul din Bacău a organizat astăzi în Piaţa Tricolorului un soi de protest în care nu au scos un sunet ci doar au ţinut pancardele în mâini cu faţa spre Prefectură.

Ea e Maya, are 8 ani și când am întrebat-o dacă știe ce este încălzirea globală a avut un răspuns destul de bun.
Ne-a spus că mai atenționează oamenii când aruncă gunoiul pe jos, dar ei nu o bagă în seamă și îi zic că e doar un copil și nu știe ea mai bine.
Ei bine, dragă Maya, uneori nici adulții nu știu ce e mai bine, de aceea e important ca noi copii să le arătăm ce se întâmplă
.” au scris cei de la Fridays for future.

Mişcări timide momentan pe plan local dar e foarte important că tinerii încearcă să tragă un semnal de alarmă şi că pot schimba câte ceva din problemele majore legate de mediul înconjurător, lucru ce poate fi apreciat şi urmat asemeni tinerilor. Îşi dă cineva seama câte probleme sunt generate de încălzirea globală? Cu siguranţă foarte puţini dintre voi. Merită să vizitaţi pagina de facebook Fridays for future unde puteţi fi informaţi despre multe lucruri, mai ales despre faptul că aceşti tineri elevi şi studenţi din Bacău îşi doresc să organizeze aceste mişcări în fiecare zi de vineri.

Am citit despre mişcarea de azi şi despre ceea ce înseamnă Fridays for future şi cred că merită să citiţi şi voi.

Vineri de vineri vom organiza mișcări care să susțină inițiativa Gretei Thunberg: Fridays for future! Adolescenta suedeză de 16 ani le vorbește direct și onest politicienilor de la momentul actual, pentru a-i face să acorde atenție adevăratelor probleme presante ale momentului și anume: comportamentul comod și consumerist care au dus la starea catastrofală în care a ajuns mediul. ”I don’t want you to be hopeful, I want you to panic” este mesajul ei care subliniază destul de clar gravitatea situației.
( Îi puteți găsi discursul aici:
https://www.youtube.com/watch?v=RjsLm5PCdVQ&t=3s)

Pentru a reuși să atingem obiectivele Acordului de la Paris care vizeaza reducerea cantității de emisii de dioxid de carbon în atmosferă, este esențial să facem câteva schimbări serioase. Este nevoie să adaptăm mentalități și comportamente: mașina să nu mai fie literă de lege, să începem să alegem bicicleta, să creăm o societate care cumpără atunci când are nevoie și care consumă atât cât achiziționează. În cazul mașinii și al bicicletei este destul de clar cum afectează calitatea aerului respirabil, dar pentru al doilea caz – cel legat de atitudinea față de produse poate explicația nu este atât de implicită. Pentru a crea produse este nevoie de resurse și de cantități mari de energie pentru a le prelucra. Energia este fie nucleară, sursă destul de periculoasă, fie obținută prin ardere. Ulterior produsele în exces devin gunoi. De acest ‘’gunoi’’ autoritățile trebuie sa se ocupe cumva și anume prin reciclare, gropi de gunoi sau ardere. A doua este nocivă deoarece tot felul de materiale diferite, cu cicluri de biodegradabilitate diferite, ajung să fie puse laolalta și să-și combine proprietățile chimice în moduri dăunătoare.

De aceea, este important să ne reconsiderăm obiceiurile. Și ne trebuie implicare pentru a reuși să obținem rezultate, conștientizare a situației și cetațenie activă. Pentru un filmuleț concis pe acest subiect : https://www.youtube.com/watch?v=9GorqroigqM&t=823s

Vrem să arătăm că și elevilor și studenților din Bacău le este cunoscut subiectul și că doresc să se alăture eforturilor globale pentru a acorda mediului respectul cuvenit. În final acesta ne afecteaza sănătatea și siguranța zi de zi.

Vrem soluții reale pentru probleme și anume: interes, investiții și alegeri ce nu pun doar câștigul personal în discuție. Toți, împreună, reușim să înțelegem și să schimbăm situația!