Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Casa memoriala a lui „Vasile Alecsandri” care este situata pe strada George Apostu.

Vasile Alecsandri a fost considerat cel mai mare poet român până la afirmarea lui Mihai Eminescu, iar criticul literar Titu Maiorescu îl numea … „cap al poeziei noastre literare în generaţia trecută, poetul «Doinelor şi lăcrimioarelor», culegătorul cântecelor populare păruse a-şi fi terminat chemarea literară . Deodată, după o lungă tăcere, din mijlocul iernei grele, ce o petrecuse în izolare la Mirceşti, şi iernei mult mai grele ce o petrecuse izolat în literatura ţării, poetul nostru reînviat ne surprinse cu publicarea Pastelurilor …

Casa in care a trait si nascut la Bacau in anul 1821 Vasile Alecsandri (1821-1890), cel mai mare poet român de până la Mihai Eminescu, a moștenit casa din Bacău de la tatăl său, vornicul Vasile, locuința – considerată a fi, astăzi, cea mai veche din urbe – făcând parte dintr-un ansamblu de cladire mai mare.

Poetul Vasile Alecsandri a afirmat ca în anul 1856, s-a născut în Bacău. Mai mult, arhitectul primăriei din anul 1867, M. Climescu, fixează drept proprietate a lui Vasile Alecsandri un imobil situat în perimetrul în care se găseşte şi astăzi imobilul înregistrat în anul 1980 pe lista monumentelor istorice drept drept „Casă în care s-a născut poetul Vasile Alecsandri”. 
Prima mentiune despre casa marelui poet Vasile Alecsandri apare in anul 1976 in care apare in ,,Lista si ansambluri de arhitectura ‘’ sub codul 04 B 0005, stă scris: „CASA G-RAL BADIU (în care s-a născut poetul VASILE ALECSANDRI) .

In anul 1982, Florica Urziceanu (fiica generalului Dragomir Badiu, ultimul proprietar al Casei), scrie Oficiului Judeţean pentru Patrimoniul Cultural: „Confirm că fosta mea locuinţă din Bacău, strada Alexandru cel Bun, nr.3, împreună cu grădina şi curtea ce-o înconjurau, pe o suprafaţă de circa 2500 m2, mărginindu-se spre apus cu strada Vasile Alecsandri, au aparţinut pe timpuri poetului Vasile Alecsandri.
In anul 1930, Grigore Tabacaru publică un document din anul 1852, sub titlul „Clucerul Alecsandri ca a avut proprietăţi în oraşul Bacău”, numind casa din strada Alexandru cel Bun, nr.3 şi precizând în subsol: „Azi, proprietatea generalului Dragomir Badiu” din „Vechiul Bacău” .
După 1989, clădirea a funcționat o perioadă ca grădiniță, iar în 1995 a fost retrocedată urmaşilor generalului Dragomir Badiu, Florica Urziceanu și fiicei acesteia, Rodica Urziceanu. 

În anul 2000, casa în care s-a născut Vasile Alecsandri a fost vândută de moștenitori firmei Info-Terra, deținută de italianul Mario Maggi. Noul proprietar a lăsat clădirea în paragină și a contestat în instanță clasarea clădirii ca monument istoric. Motivul: voia să o vândă cu 153.000 de euro. 
După mai multe negocieri, cea mai veche construcție din municipiul Bacău, care, potrivit istoricilor, datează din secolul al XVIII-lea, a fost cumpărată de Consiliul Județean Bacău cu 132.000 de euro. 

Casa în care poetul s-a născut, în municipiul Bacău, în anul 1821, este în prezent o ruină în loc să fie un muzeu dedicat marelui om de cultură.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook