Cultural

„Născut în Bacău”. Astăzi despre Ioan Borcea.

Ioan Borcea (n. 13 ianuarie 1879, comuna Buhoci, județul Bacău – d. 30 iulie 1936, comuna Agigea, județul Constanța) a fost un zoolog român, membru corespondent al Academiei Române, specialist în fauna Mării Negre, care și-a dedicat viața cunoașterii ecosistemelor marine, fiind de asemenea, fondatorul oceanografiei românești și a Stațiunii de Cercetări Maritime de la Agigea.

Născut la Bacău, Ioan Borcea și-a început studiile medii la “Liceul Național” din Iași, terminȃnd, mai apoi, Liceul Internat “C. Negruzzi”, cu rezultate remarcabile, fiind șef de promoție. A urmat Facultatea de Științe a Universității din Iași (instituție ȋn cadrul căreia a activat ca profesor, mai tȃrziu). Începând cu anul 1901 și-a continuat studiile, ȋn calitate de bursier al Fondului „Vasile Adamachi”,  în Franța, la Sorbona, urmȃnd Facultatea de Științe ale Naturii, unde și-a dat licența și, mai apoi, doctoratul.


Ioan Borcea a fost membru corespondent al Academiei Române în 1919, membru fondator al Academiei de Științe din România (în 1935) și al unor societăți de științe din țară și străinătate. A fost, de asemenea, Decan al Facultății de Științe a Universității din Iași, director al Muzeului de Istorie Naturală din același oraș, precum și fondator, în 1926, al Stațiunii Zoologice Marine de la Agigea, ȋn fruntea căreia s-a aflat între anii 1926-1936 (de altfel, majoritatea cercetărilor ȋn domeniul oceanografiei au fost ȋntreprinse aici, ȋn ținut dobrogean). Profesorul Borcea a fost ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice în perioada 1919-1920, iar ȋn 1936 a fost numit “Doctor honoris causa” al Universității din Montpellier, Franța. Participȃnd la multe congrese internaționale, a inițiat o serie de conferințe la Paris, Grenoble, Marsilia.

Casa Memorială „Ioan Borcea” este situată în comuna Racova din județul Bacău. Locuința a fost donată de sora savantului, Eufrosina Borcea Petrovanu și are o ȋnsemnătate istorică, documentară, ȋntrucȃt reprezintă casa copilăriei şi adolescenţei profesorului Ioan Borcea, fondatorul oceanologiei româneşti. Regăsim aici fotografii de epocă sau copii după documente ilustrative pentru opera şi viaţa savantului, cȃt şi piese autentice de mobilier, care amintesc de personalitatea marcantă a celui ce a fost unul dintre primii oameni de ştiinţă care a înţeles importanţa şi rolul oceanului planetar. 

Sursa: branche.ro