Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacăul! Parcul Dendrologic din Hemeiuși

Parcul dendrologic din Hemeiuși ocupă o suprafață de aproximativ 50 de hectare și adăpostește peste 1.300 de specii de arbori și arbuști.

Parcul a fost înființat în anul 1880 și a fost proiectat de specialistul german Cristian Adolf, care s-a preocupat de înnobilarea speciilor de rășinoase. După anul 1885 au fost introduse noi specii de foioase, dar și specii indigene, acțiune care a continuat până în anul 1913. După anul 1955, acest parc a trecut în proprietatea Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, devenind o bază de cercetare mai ales pentru climatizarea speciilor exotice de interes forestier.

Arboretul de la Hemeiuși reprezintă o valoroasă colecție dendrologică. Colecția de rășinoase cuprinde 178 specii, care provin din America de Nord (76 de specii), din Asia (50 de specii) și din Europa (48 de specii). Originalitatea acestui arboretum este dată de compoziția lui, cu specii foioase mature, de plop alb cu diametrul de peste 2 metri și înălțime de peste 40 metri sau grupul de opt frați cu înălțimi de peste 42 metri și diametrul de peste 1 metru.
Aici se găsește cea mai mare colecție de trandafiri din România, și anume 600 de specii și 1.500 de fire de trandafiri .

În mijlocul parcului se află conacul Cantacuzino-Pașcanu, construit între 1864-1866 pe moșia lui Costache Pașcanu (fost vistiernic al Moldovei) și a lui Grigore Cantacuzino. Fiind construit din cărămidă aparentă roșie, pe plan local este numit „Castelul Roșu”.

În parcul de la Hemeiuși au fost turnate în 1980 cadre pentru filmul „Dumbrava minunată”, realizat după romanul scriitorului Mihail Sadoveanu .
Originalitatea parcului Hemeiusi este dată de stilul peisagistic, de edificiile construite, de compoziţia, forma, dimensiunile şi cromatica speciilor şi mai puţin de relief. Stilul în care este realizat este cel englezesc, cu alei curbe ce includ suprafeţe cu arboret alternând cu poieni (pajişti).

Sursa: Turist prin Judetul Bacau

Foto: Nicu Chiriac