National

10 august, un an după. Dosarul complet al unui protest care a zguduit România: 100.000 de oameni au cerut o țară normală și au primit gaze lacrimogene și bastoane. Niciun vinovat

Zeci de mii de români și-au anunțat prezența sâmbătă în Piața Victoriei, la manifestația organizată la împlinirea unui an de la reprimarea violentă de către Jandarmerie a mitingului diasporei. 10 august 2018 a fost unul dintre momentele de răscruce ale României postdecembriste. Aproape o sută de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de asaltul asupra justiției al partidului de guvernare. 

La finalul zilei, imaginile din Piața Victoriei unde forțele de ordine au intervenit brutal pentru împrăștierea manifestanților, cu gaze lacrimogene, tunuri de apă, și lovind oameni cu mâinile ridicate sau în genunchi au ajuns în buletinele de știri ale marilor televiziuni ale lumii. Și acum, la un an, puterea, prin vocea premierului Viorica Dăncilă, vorbește despre o tentativă de lovitură de stat. Victimele jandarmilor așteaptă să se facă dreptate, însă dosarul bate pasul pe loc, informații relevante și utile procurorilor rămânând încă secretizate la nivelul Ministerului de Interne. Actori principali în reprimarea brutală a manifestanților sunt în continuare în funcțiile de conducere ale Jandarmeriei. 

Mitingul din 10 august 2018 a fost anunțat cu luni înainte pe rețelele de socializare, fiind cunoscut ca Mitingul Diasporei. Odată cu apropierea datei de desfășurare, tensiunea a crescut. Un element relevant a fost și cazul lui Răzvan Ștefănescu, românul din Suedia care și-a luat numere la mașină MUIE PSD. Acesta a fost hărțuit de autoritățile române, deși nu încălcase legislația. De asemenea, cu două zile înainte de protest, Primăria Capitalei a anunțat că mitingul nu are organizator, deoarece asociația care ceruse autorizație a renunțat.

Totodată, liderii PSD au susținut în continuu că protestul anunțat pentru 10 august nu va fi unul lipsit de incidente, cu o seară înainte Liviu Dragnea declarând că președintele Klaus Iohannis este „în stare de orice să dea guvernul jos, chiar și prin violență”.
În ziua protestului, premierul Viorica Dăncilă era în concediu, la fel și ministrul de Interne, Carmen Dan, care însă a coordonat acțiunea forțelor de ordine după cum a și declarat. Nici primarul Gabriela Firea nu era în București, ea fiind plecată într-o deplasare. 

Filmul protestului reprimat brutal de jandarmi

Primii protestatari au ajuns în Piața Victoriei în dimineața zilei de 10 august 2018. La ora 11.00 români din Italia, Spania, Germania, SUA, dar și din provincie își exprimau revolta față de Guvernul PSD. Primele incidente au apărut însă după amiaza, în jurul orei 16.00, când un grup mare de protestatari a forțat cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria. Din acest moment jandarmii au început să pulverizeze masiv cu gaze lacrimogene. „Situația este tensionată. (…) Nu ne dorim niciun fel de incidente, de confruntări”, declara, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache. 

Însă tensiunea a crescut. Jandarmii au făcut în continuare uz de gaze lacrimogene chiar împotriva protestatarilor pașnici între care erau numeroase femei cu copii. Până la ora 18.00 aproape 40 de persoane avuseseră nevoi de îngrijiri medicale. Spiritele au rămas încinse, iar în jurul orei 19.00, când în Piața Victoriei erau aproape 50.000 de oameni, a fost adusă și o mașină cu tun de apă. 

Jandarmii continuă să dea cu gaze lacrimogene, iar la ora 20.00 peste 100 de persoane avuseseseră nevoie de îngrijiri medicale. 

În ciuda tensiunilor, oamenii nu au plecat, în jurul orei 21.00 numărul manifestanților fiind estimat la aproape 100.000. Protestatarii se dispersau în momentul în care se pulveriza gaz lacrimogen, iar apoi reveneau în Piață. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, anunța într-o intervenție la Digi 24, că, dacă lururile degenerează, se va interveni în forță.
Până la ora 22.00, peste 200 de persoane avuseseră nevoie de îngrijiri medicale. 

Momentul care declanșează intervenția brutală este în jurul orei 23.00 când doi jandarmi, o femeie și un bărbat, au fost prinsi de câțiva ultrași care au început sa-i lovească. Câțiva manifestanți au încercat sa-i protejeze, acoperindu-i cu trupurile lor.
La ora 23:10, Jandarmeria intervine în forță pentru evacuarea pieței. Se folosesc grenade lacrimogene și tunurile cu apă. Oamenii fug pe bulevardele adiacente, unde sunt urmăriți de jandarmi și loviți. Toată acțiunea este coordonată de șeful Brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, cunoscut ca bărbatul în alb, deoarece era îmbrăcat în haine de această culoare.

La ora 23.30, președintele Klaus Iohannis condamnă intervenția brutală a Jandarmilor, pe care o consideră disproporționată. „Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei”, a scris Iohannis pe Facebook.
Ciocnirile cu jandarmii au continuat pe strazile adiacente Pieței Victoriei. În total, peste 400 de persoane au avut nevoie de asistență medicală, iar pe rețelele de socializare au apărut numeroase înregistrări video ale unor momente în care jandarmii lovesc cu brutalitate protestatari care sunt cu mâinile ridicate și nu au manifestări violente.

În jurul orei 00:40, Jandarmeria a anunțat că femeia-jandarm lovită de huligani este suspectată de fractură de coloană cervicală, informație care s-a dovedit ulterior a fi falsă.