Cultural

„Născut în Bacău”. Astăzi despre Radu Beligan.

Radu Beligan a fost actor, regizor si eseist, cu o activitate de 70 de ani in teatru, film, televiziune si radio. Din 2004 a fost si membru al Academiei Romane.

Nascut pe 14 decembrie 1918, in comuna Galbeni din Bacau, Radu Beligan a fost casatorit cu  Marica Beligan si are patru copii.

A debutat in teatru la varsta de 20 ani, in piesa “Crima si pedeapsa” dupa Dostoievski, in regia lui Mihai Zirra, pe scena Teatrului „Munca si Lumina” din Bucuresti.

Intre 1937 si 1938 a studiat Dreptul si Filosofia la Bucuresti, folosind bursa oferita de facultate pentru a-si plati taxele la Conservator.

Primul sau rol in film a fost cel din ‘O noapte furtunoasa’, in regia lui Jean Georgescu (1943), iar ultimul ‘Dupa-amiaza unui tortionar’, in regia lui Lucian Pintilie (2001).

In activitatea sa artistica, Beligan a realizat peste 80 de roluri in teatru si 30 in filme.

Radu Beligan a intalnit nume extraordinare ale scenei romanesti: Aura Buzescu, Nicolae Baltateanu, Lucia Sturdza Bulandra,Toma Caragiu, Vasiliu-Birlic, Vraca, Victor Ion Popa, Gheorghe Timica sau Eugen Ionescu. A intruchipat roluri mari in unele dintre cele mai dificile partituri din dramaturgia romana si universala, de la Romeo la Richard al III-lea sau Robespierre.

Radu Beligan a fost în perioada 1969 – 1989 membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, precum și deputat al Marii Adunări Naționale între anii 1961 – 1975.

Pe 1 decembrie 2008, Radu Beligan a fost decorat de Traian Basescu in semn de apreciere pentru intreaga activitate pusa in slujba culturii si stiintei romanesti dar si pentru ca au promovat valorile romanesti in lume.

Radu Beligan a primit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce.

Prima nevasta a lui Radu Beligan a fost Nineta Gusti, cu care a trait 15 ani.

Apoi a fost casatorit cu Dana Crivat, cu care are o fata, Ana Maria, care traieste de peste 20 de ani in strainatate. Dupa divortul de Beligan, Dana Crivat s-a casatorit cu dramaturgul Horia Lovinescu.

A treia sa sotie a fost scriitoarea Marica Beligan. Cei doi s-au casatorit in 1965 si au impreuna trei copii: Lamia (actrita), Raluca si Alexandru.

Marica Beligan a murit de cancer in februarie 1993.

În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru.

A fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic și modern. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară cât și în străinătate.

Conform dezvăluirii ziarului tabloid Libertatea, făcută publică în data de 29 octombrie 2011, Radu Beligan a „reclamat” instituției de opresiune că Televiziunea Română a transmis piesa de teatru O scrisoare pierdută în regia lui Liviu Ciulei, și nu varianta regizată de el. Acea reclamație apare sub forma unei note în Cartea Albă a Securității, de Virgil Măgureanu 1982, cu numărul 296, „colectată” de către Gheorghe Dănescu, persoană ce îndeplinea rolul de conducător al Securității Municipiului București. Conform acesteia, actorul Radu Beligan, artist al Poporului și director al Teatrului Național din București își exprimă nemulțumirea vis-a-vis de piesa de teatru în cauză, pe motivul că Liviu Ciulei a întors spatele țării și a emigrat în străinătate (1980). După părerea lui, tinerimea română nu are ce învăța din piesa lui Ciulei, care se constituie într-o „crimă pentru actul de cultură în sine”.

  • Profesor la Institutul de Teatru și Film: 1950 – 1965
  • Director al Teatrului de Comedie din București: 1961 – 1969
  • Director al Teatrului Național București: 1969 – 1990
  • Președinte activ (1971) și apoi Președinte de onoare pe viață (1977) al Institutului Internațional de Teatru
  • Autorul mesajului internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului: 27 martie 1977
  • Co-președinte, cu Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaționale de Teatru și Muzică organizate de UNESCO: 1971 – 1978
  • Membru al Cartelului Internațional de Teatru: 1967
  • Membru în Consiliul Superior al Teatrului Națiunilor, sub președinția lui Pierre Moinet, directorul general al artelor și literaturii din Ministerul Afacerilor Culturale al Franței
  • Membru al Academiei Le Muse din Florența
  • Semnatar al Apelului Artiștilor pentru Securitate și Cooperare în Europa, Helsinki, 1985

Radu Beligan a murit la varsta de 97 de ani, pe 20 iulie 2016.

La 14 decembrie 2018, cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la nașterea lui Radu Beligan, Banca Națională a României a pus în circulație, în atenția numismaților, o monedă de argint, cu titlul de 999‰, cu valoarea nominală de 10 lei. Moneda este rotundă, are un diametru de 37 mm, o greutate de 31,103 g, iar cantul este zimțat. Întregul tiraj al emisiunii de 200 de exemplare a fost emis de calitate proof.

Teatrul de Vara din Bacau poarta numele marelui actor bacauan.