Pareri

Muzica peruana in Cancicov…

Intr-o dupa amiaza racoroasa in care eu si familia vizitam (din nou) Cancicov-ul, aud chiar de la intrarea in parc sunetul unei muzici placute, una care n-o aud prea des spre chiar deloc.

Langa statuia lui Cancicov, un tip solid canta la un flaut nemtesc (lucru ce l-am aflat dupa ce am intrat in discutie cu el), acompaniat de negativele puse de pe stick pe o boxa portabila. In jurul lui erau niste chestii faine ce le vazusem doar pe la indienii aia din America, in filmele ce le vizionam in anii trecuti. Ma opresc pe prima banca ce era alaturi de boxa lui si incep sa filmez.

Il ascult vreo 10 minute apoi ii ofer un ban pentru simplul fapt ca apreciam muzica si gestul de a veni in parc, cumpar un cd cu muzica ce rula in boxa si incerc sa-l abordez:

-Cum te cheama si de unde esti amice?

Romeo si sunt din Arad, Tg. Mures si Beius!

Il privesc mirat, el imi zambeste si il intreb mai apasat:

-De unde mai exact?

„-Pai am case in toate cele 3 orase si ma plimb prin tara cu muzica asta. Colaborez cu un peruan de 4 ani si am costume speciale pentru prestatia din strada insa astazi am avut o problema si nu l-am adus. De 20 de ani ma ocup cu muzica avand cred, peste 40.000 de cd-uri vandute cu muzica ambientala ce am compus-o de-a lungul anilor. Fac asta pentru ca imi place, pentru ca asta fac cel mai bine si pentru ca pot trai din asta.

Insa, desi am autorizatie, autoritatile locale imi dau des amenzi facand abuz si chemandu-ma in instante acolo unde ei pierd. Imi spun ca deranjez linistea publica desi, daca vedeti si dumneavoastra si daca ascultati, muzica nu se aude in surdina ba chiar abia se aude de la peste 100 de metri, dar asta-i Romania si nu sunt „inghitit”.

Fac tot felul de amulete din materiale procurate prin intermediul prietenului meu peruan direct din Peru. Am fost de cateva ori in Peru si am fost fascinat de muzica asta, lucru care m-a facut ca de vreo 4 ani sa o introduc in repertoriu.

Isi aprinde o tigara, timp in care numara banii oferiti de trecatori in cosuletul montat spcial. Nu-s prea multi insa deajuns pentru prestatie spune el la un moment dat.

Il salut si-i doresc multa sanatate si respect pentru ceea ce ofera trecatorilor, o muzica ce nu zgarie, una care te face sa uiti de nebunia zilelor obisnuite.