Pareri

Cum suntem arătaţi cu degetul de premierul Bulgariei…

Iată ce am găsit. Și de asemenea pe Facebook, reacţii nepotrivite aș putea spune. Pe de o parte premierul Bulgariei a vorbit, fără argumente logice sau științifice, că noi ducem pesta porcină în ţara lor cu mașinile turiştilor.

https://lifenews.ro/2019/08/03/premier-bulgar-turistii-romani-au-adus-pesta-porcina-se-plimba-mananca-si-arunca-gunoaie/?fbclid=IwAR0XQfxANXUoGEPWoZYLpw3GKYd-F7CBWcQJqqvxqIQcMnRXdEas70W2wD4

Păi hai să protejăm Bulgaria. Să nu le mai ducem pesta porcină, să le-o turnăm în cap, iar banii să îi ţinem în buzunare. Să alegem România ca destinație turistică. Și astfel ajutam economia românească și România. Ne putem folosi de internet să căutăm prestatorii de servicii care ne merită și să îi evităm pe cei care nu ar trebui să activeze în turism. Pe de altă parte premierul Bulgariei a făcut referire la un fenomen destul de real…..

Încep cu a spune că nu toți sunt nepăsători la anumite dovezi de educație pe care le lăsăm în afara țării dar și în interiorul ei. Când vezi o localitate turistică în care 90 de procente sunt turiști români și vezi că în acea localitate apar probleme unice față de toate celelalte unde turiștii nu sunt preponderent români, ce concluzie tragi? Cum te exprimi?

Dar poate trebuia să se exprime altfel. O mare parte din turiștii români, nu toți, dar o mare parte. Și da, nu s-a exprimat diplomatic dar realitatea este asta: noi dăm dovadă de lipsă de educație.

O parte ne autoeducam. De aceea fără a exista vreo formă de pedeapsă mulţi punem gunoiul sortat pe materialele componente, hârtie, sticle, s.a.m.d. Mulţi așteptăm culoarea verde deși am putea trece, că nu vedem vreun polițist și poate cu gândul la copiii de lângă noi cărora le dăm exemplu să nu cumva să îi învățăm să treacă pe roșu. Dar o parte dintre noi aruncăm chiştoacele pe geam. Sau ambalajul. Mulţi trântim gunoaiele amestecate, nesortate, unii chiar la 30 de metri de tomberoane că nu ne putem abate din drum . Asta dacă nu cumva vărsăm direct de la geam în curtea interioară. Sau trecem pe roșu văzând că nu e poliția. Și dacă cumva trecem granița păstrăm ambalajul în mașină de frica amenzii.

Sau înjurăm poliția locală atunci când ne „amendează nenorociții pentru că am aruncat doar o hârtie de la pachetul de țigări pe jos” în foarte rarele ocazii când am auzit de asemenea amenzi. Și mai mult, ne luăm la ceartă cu poliția care ne trage pe dreapta, îi cerem polițistului ordinul de serviciu şi îi mai dăm și o înjurătură pentru că nu-i aşa, avem drepturi și îi plătim polițistului salariul.

Toate astea îmi arată mie că tocmai din motivul neaplicării pedepselor prevăzute de lege noi românii considerăm că avem drepturi. Drepturile de a face toate astea. Mai ales că nu vedem nici un polițist. Și în urma noastră rămân dovezile unei educații precare. Dar unii suntem educați. Mulţi nu. Unii suntem deranjați. Dar câți dintre cei deranjați, dacă văd vecinul de șezlong că face ceva din toate acestea îi atrage atenția în mod ferm să strângă după el? Câţi ? Sau câţi ați sunat la poliţie cu poza respectivului să vă asigurați că a doua oară nu mai face? Indiferent că e în România sau în afara ei. Vrem civilizație respect? Să ne civilizăm. Să luăm măsurile posibile nouă şi să oprim „ghiolbanii”.