Pareri

Dupa „criza virtuala”, piata imobiliara a intrat in colaps.

Acum un an scriam despre „criza imobiliara”, aia in care smecherii ce dadusera boom-uri cu terenuri in zone bune, construisera blocuri asa-zise „rezidentiale” (Dupa cum stim si vedem, toate sunt catalogate astfel) si nu reuseau sa acopere „cererea”. Era un „fake” ordinar in urma disperarii astora ce ramasesera cu mai mult de 50% dintre ele goale.

Am si dat exemple, am fotografiat uriasele banere in care specificau ca au apartamente de vanzare desi tot ei spuneau atunci ca cererea e mai mare decat oferta. Rahat cu apa rece. Nici un bloc „rezidential” nu e ocupat in proportie de 100%!

Blocul ridicat pe sest in spatele magazinului Luceafarul are si acum apartamente de vanzare, cel de langa podul Serbanesti are majoritatea apartamentelor neocupate, cele construite pe Tazlaului sunt ocupate in proportie de 50%. Se zbat astia de pe Vadul Bistritei si Stefan cel Mare sa le vanda pe-astea de le finalizeaza prin decembrie printr-un puternic mesaj media in presa locala. Eu zic ca-i fas. Cine are bani cumpara, dar bani au tot mai putini in ultimii ani. Bacauanii abia isi platesc o chirie amarata, abia reusesc sa acopere cheltuielile cu facturile si nu pot ravni la apartamentele de 60 mii euro decat daca dau vreo spargere.

Exista clientela fara discutie si pentru aceste apartamente, bacauani ce au alte venituri decat salariile astea de mizerie si care au reusit sa stranga ceva bani in anii petrecuti prin Europa. Plus mostenitori de averi, plus tineri cu bani de la „taticul” cu functii importante prin institutiile statului, plus avocati ce numara teancurile de bani in urma necazurilor celorlalti, plus actuali detinatori de functii bugetare ce ridica peste 10.000 lei lunar.

Unul dintr-o suta de bacauani intalniti pe strada probabil ca are banii pentru apartamentele noi construite in viteza. Maxim unul. Daca socotim ca mai suntem pe aici vreo 100 de mii, banuiesc ca un maxim 1.000 de apartamente satisfac nevoia. Restul traiesc pe unde pot incercand sa razbata economia asta duduind a prosperitate. Sau cumpara in rate unul dintre apartamentele „comuniste” ce au preturi semnificativ mai mici.

Cica vanzarile la apartamente a scazut cu 50%. Poate ca a mai scazut cu inca 50% fata de anii trecuti. E greu sa te apropii cu 1.000 euro pentru un metru patrat construit in noile blocuri. Era de asteptat sa recunosti ce esti in colaps si nu reusesti sa vinzi cea mai mare parte a apartamentelor.