Diverse

Unii cu nesimtirea, altii cu munca.

Timpul trece mai greu pe malul apei, iar civilizația ajunge cu întârziere la mulți dintre pescari. Gunoaiele lăsate pe zonele de pescuit, pungi de nadă, diverse ambalaje, sau PET-urile vorbesc despre lipsa de educație, dar și de control.

Pentru a lăsa un loc curat nu e nevoie nici de bani, nici de multă carte, nici de vreun efort deosebit. E de ajuns un simplu gest, acela de a pune gunoiul înapoi în bagaj și de a-l arunca acolo unde trebuie.
CRE Bacău a pus mereu accent pe curățenie în zonele de pescuit, și în ciuda fotografiilor putem spune ca zonele de pescuit Bacău și Galbeni sunt relativ curate, dacă facem comparație cu alte zone.
În ultima săptămână CRE a desfășurat 4 acțiuni pentru curățarea zonelor de pescuit Bacău și Galbeni.

Reamintim membrilor pescari prevederile regulamentului de pescuit aprobat de ANPA:
Art. 5 Pescarii recreativ vor curăța, dacă este cazul, locul de pescuit în care se instalează și vor lăsa în mod obligatoriu locul de pescuit curat la terminarea partidei de pescuit.
Art. 6 Este interzisă păstrarea peștilor prinși și reținuți, cu respectarea dimensiunilor minime legale, în recipiente de tip PET.
Fiind prevazute în regulament, aceste reguli constituie condiții de autorizare, iar nerespectarea lor poate fi sancționată contraventional cu amendă cuprinsă între 300 și 600 lei. (Art. 58 lit.c OUG 23/2008).

Din păcate și în ceea ce privește autoritățile de control nimeni nu se arată preocupat de această problemă. Administrațiile bazinale da apa, garda de mediu sau ANPA probabil ca nici nu își pun problema acestei forme de poluare și nici nu au politici educaționale sau de control care sa abordeze problema.
OUG 23/2008, Art. 63 lit. f) prevede amenzi de la 4000 la 8000 de lei pentru neluarea masurilor pentru curățarea zonelor de pescuit – articol ignorat de ANPA, care probabil nu a întrebat niciodată beneficiarii zonelor de pescuit despre păstrarea curățeniei, în condițiile în care toate locurile de pescuit și cu predilecție locurile aglomerate sunt sufocate de gunoaie.

CRE Bacau