Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! „Placa memoriala a Rascoalei de la 1907” din Blagesti.

In cinstea celor care si-au pierdut viata, a fost ridicata o ,,Placa memoriala a Rascoalei de la 1907’’amplasata in curtea gradinitei din satul Blagesti care este si monument istoric.

Comuna se află în extremitatea nordică a județului, în valea râului Blăgeasca și pe malul drept al Bistriței(emisarul celui dintâi), la limita cu județul Neamț, în vecinătatea vestică a orașului Buhuși. Este traversată de șoseaua județeană DJ156G, care o leagă spre sud-est de Gârleni (unde se termină în DN15) și spre nord de Buhuși (unde se termină în același DN15). 
Răscoalele ţărăneşti au izbucnit în mai multe comune din nordul Moldovei. S-a trimis armata, pentru a opri pe ţărani fara să facă vreun exces de zel . Ei cereau de altfel, ca marile moşii să nu fie arendate ovreilor, ci sătenilor, care plătesc bucuros 25 lei pentru o falce de pamant.

În răscoala ţăranilor de la Valea lui Ion (Blăgeşti), au fost împuşcaţi in timpul rascoalei 5 ţărani. Ţăranii erau atât de îndârjiţi, încât au înconjurat pe col. Poltzer, pe care l-au luat la bătaie. Procurorul Vasiliu a fost, de asemenea, blocat de ţărani, într-o casă, unde l-au ţinut 4 ore. Cu mare greutate armata i-a putut împrăştia pe rasculati . Se mai comunică ca au fost răzvrătiri si în comuna Luiza Călugăra, Lecca şi Fântânele-Lespezi, unde ţăranii ameninţă să dărâme palatul principesei Schönburg, nepoata M. S. Reginei. (Hemeiusi )
In satul Lespezi cu populatie formata in majoritate din ceangai romano-catolici, se fabula mult despre rascoala de la Blagesti. Taranii erau de mai mult timp nemultumiti ca arendasii locali iau pamantul ieftin de la proprietari si-l subinchiriaza mult mai scump.

In data de 8 si 9 martie, preotul, care pastorea biserica din Fantanele, a observat ca mai multi dintre enoriasii sai au devenit „misteriosi” si se strangeau in grupulete, susoteau, ba chiar unii dintre ei planuiau cu voce tare cum sa imparta pamantul marilor proprietari din zona. Parintele Alexandru Tabacaru a incercat sa faca dupa slujba de duminica,o intalnire in care i-a convocat pe participanti la o adunare in care sa-si spuna deschis pasurile, eventual sa faca o jalba catre guvern si catre marii proprietari de terenuri. Dupa o serie de discursuri despre saracie, lucrurile pareau sa se fi calmat, iar gospodarii din Fantanele s-au dus la treburile lor.
In satul vecin, Lespezi, insa populatia era in fierbere si s-au decis sa mearga incolonati militareste spre primaria comunei, aflata in satul Hemeius, trecand prin satul Fantanele. 

Printre cei 400 de tarani, care la 4 martie s-au întalnit în targul Lespezi si au distrus o parte din acareturile arendasului si mai multe pravalii .
Prinzand de veste ca lespezenii s-au pus in miscare, preotul ortodox a anuntat rapid garnizoana de infanterie din Bacau. Distanta fiind destul de mica au ajuns in scurt timp in comuna o companie echipata de razboi. Cetatenii din Lespezi si cei care li se alaturasera, la vederea baionetelor, au devenit brusc pasnici. Aflasera probabil si ca, la Blagesti, dupa ce a fost atacata, armata a ripostat cu foc in plin.
Conducatorii lor au declarat ca nu vor decat sa duca la primarie mai multe petitii cu doleantele lor. De frica soldatilor, oamenii s-au raspandit repede, in grupuri mici dupa ce au stabilit ca peste cateva zile sa-si trimita cativa reprezentanti care sa discute cu autoritatile revendicarile. Militarii au patrulat prin satele comunei vreme de mai multe saptamani, au facut de planton la sediile autoritatilor, la conace si la casele vechililor si arendasilor. La 15 martie, mai multi reprezentanti ai comunitatilor rurale din zona au venit la primarie, pentru a purta negocieri directe cu proprietarii, arendasii si autoritatile locale.

Taranii reusisera sa obtina o diminuare a arendei cu 50 de bani pentru o prajina de teren agricol sau de loc de pasunat. De asemenea, redusesera pretul unei vite cumparate de la mosieri de la 26 de lei la 20 de lei. Cand sa se bata palma si sa se dea aldamasul, insa, reprezentantii satenilor semirasculati s-au sucit .
Mandri ca au obtinut o victorie destul de usoara potentialii rasculati veneau cu pretentii din ce in ce mai mari, incepusera sa-si conteste negociatorii.
Fiindca discutiile ramasesera in coada de peste si exista temerea ca vor izbucni violente din clipa-n clipa, prefectul de Bacau, marele mosier Radu Porumbaru, insotit de primul procuror al judetului au facut o vizita prin satele unde exista pericolul revoltei. Au vazut ca lumea e cam nemultumita si s-a gandit sa ia o masura radicala, aflata undeva sub limita legii. In duminica de 18 martie, la Lespezi, comunitatea se adunase in corpore dupa slujba de la biserica catolica . Prefectul a trimis soldati si jandarmi, cu ordine precise.

Lumea nu se astepta la navalirea fortelor de ordine asa ca nimeni nu a reactionat. Din contra, cetatenii s-au ascuns prin curti si s-au uitat discret cum le sunt arestati, pe rand, „capii” rascoalei. 
Toader Ciuciudau, unul din initiatori rascoalei , si Niculai Pahome au fost raniti de gloante .
Acestia au fost tinuti la inchisoare in capitala de judet vreme de vreo doua-trei zile, pana cand apele s-au linistit cu totul. Invoielile facute cu proprietarii si arendasii au fost in mare parte respectate. Cam asta a fost Rascoala de la 1907 in satele Blagesti ,Lespezi, Fantanele si Hemeius.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook