Pareri

Piti continua dezinformarea locuitorilor din Izvoare!

Primarul Bacaului minte in continuare cetatenii din Habitat For Humanity – Izvoare si la ultima intalnire din 23 iulie 2019 care a avut loc fara prezenta reprezentantilor Habitat For Humanity, lesne de inteles motivele.

Necula e hotarat sa-i minta in continuare desi acum cateva saptamani o facuse din nou. Cei de la Habitat for Humanity au dezmintit minciunile de la „protestul” locuitorilor de acolo si asta micu’ continua sa fie ambiguu in ceea ce le explica si la intalnirea din 23 iulie. M-am crucit cu cata nonsalanta ii abordeaza pe locuitorii din Izvoare.

Mai jos am transcris scrisoarea trimisa de cei de la Habitat For Humanity in urma acestei intalniri in care, din nou, dezvaluie si dezminte alte minciuni rostite de primarul incompetent. Lecturati si concluzionati! Astuia nu-i pasa de bacauani decat in zilele in care-si desfasoara campania electorala.

In data de 24 iulie 2019 a avut loc o noua sedinta intre reprezentantii primariei Bacau si reprezentantii familiilor partener. Scopul intalnirii a fost continuarea discutiilor tehnice cu privire la extinderea retelelor de apa si canalizare care sa deserveasca locuintele Habitat din zona Izvoare. Mai concret, familiile au cerut repetat si clar 2 angajamente din partea primariei:

1. Lucrarile de extindere retele apa si canalizare sa fie realizate pana la ultima locuinta din capatul cartierului si nu pana Ia jumatate, respectiv la coltul gardului SCUT.

2. Lucrarile de extindere retele apa si canalizare sa fie finalizate pana in luna octombrie 2019 asa cum s-a promis la intalnirea anterioara. Dupa cum stiti deja, d-l primar al municipiului Bacau refuza ca la aceste intalniri sa participe reprezentanti Habitat dintr-un motiv pe care probabil il intuiti si dvs. si anume ca avem raspunsuri documentate care sa ateste lipsa de interes, neasumarea promisiunilor facute precum si piedicile puse in realizarea bransarii locuintelor la gaze naturale prin blocarea autorizatiei de construire. Chiar si asa, am primit subiectele discutate in cadrul intalnirii si putem spune ca se continua seria dezinformarilor si neasumarea promisiunilor facute.

Minciuna: S-a mentionat ca Habitat a predat Studiul de fezabilitate catre primarie in luna iulie 2018 si acest fapt a dus la intarzierea realizarii lucrarilor.

Adevarul: In primul rand mentionam ca in cadrul acestei intalniri din 24 iulie 2019, s-a confirmat in fata familiilor faptul ca Studiul de fezabilitatea a fost depus de catre Habitat in luna mai 2018 si nu in luna mai 2019 asa cum s-a sustinut cu vehementa in fata camerelor de luat vederi ale presei in urma cu doar cåteva zile! In timpul intalnirii s-a mentionat faptul ca s-a primit documentatia de la Habitat in luna iulie 2018. Acest lucru demonstreaza faptul ca timp de 3 luni, din mai pana in iulie nu s-a facut nici un demers cu privire la lucrarea de apa si canalizare! 3 luni pierdute, desi am facut presiuni saptamänal pentru a realiza pasii legali. Mai grav, se pare ca s-a pierdut documentatia intrucat a fost redepus Studiul de fezabilitate in luna iulie pentru ca altfel s-ar fi blocat toate demersurile. Abia in luna octombrie 2018, primaria a obtinut Certificatul de urbanism nr 835 / 24.10.2018 pentru retele apa canalizare si drum acces in cartierul Izvoare! Nu cunoastem motivul acestei intarzieri in contextul in care un certificat de urbanism se elibereaza in 2 saptamani de la depunerea cererii. lata cum, din luna mai pana in luna octombrie 2018 singurul pas facut a fost obtinerea Certificatului de urbanism!

Minciuna: S-a mentionat ca Studiul de fezabilitate contractat de Habitat este nerealist. O „poezie de Minulescu” si ca primaria a contractat o „firma abilitata” pentru a reface acest studiu.

Adevarul: Inainte de toate este necesar sa facem clarificari cu privire la etapele de proiectare si astfel va reiesi cu claritate de ce un Studiu de fezabilitate nu are nevoie de avize, fiind o faza incipienta: 1. 2. 3. 4.

Etapa O. Studiul de fezabilitate are ca evaluarea oportunitatii de a face proiectul precum si un stabilirea unui cost pentru realizarea proiectului. In urma Studiului pot rezulta 2 situatii: proiectul se poate realiza sau proiectul trebuie abandonat. Costul realizarii proiectului este necesar pentru a face bugetul proiectului in cazul nostru pentru a sti ce suma sa fie alocata in Bugetul Local 2018. Pentru realizarea Studiului de fezabilitate nu este necesar un Certificat de urbanism!

Etapa 1. Obtinerea Certificatului de urbanism in care sunt mentionate avizele necesare (ex. Avizul de mediu, Avizul pentru recele electrice, Avizul CRAB pentru apa si canalizare, avizul ISU etc) ce trebuie obtinute pentru Autorizatia de Construire.

Etapa 2. Documentatia Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire (DTAC) este o detaliere a Studiului de fezabilitate si realizarea unor memorii de specialitate. DTAC impreuna cu Certificatul de urbanism si avizele obtinute sunt documente necesare pentru obtinerea Autorizatiei de Construire.

Etapa 3. Proiectul Tehnic (PT) este documentatia tehnica foarte detaliata ce ajuta efectiv la realizarea lucrarilor. Cu plansele din PT. un specialist poate coordona constructia in teren. Dupa cum puteti observa, Certificatul de urbanism in care se specifica avizele necesare (printre care si avizul CRAB) se obtine realizarea Studiului de fezabilitate!

Minciuna: Primaria face proiectarea pentru apa canal pentru toata lucrarea iar Habitat face lucrarea pe lotul unde sunt locuintele si primaria face lucrärile de la strada Izvoare pana la lotul unde sunt locuintele.

Adevarul: Acest scenariu este un nonsens care nu a fost niciodata subiect de discutie intre primaria Bacau si Habitat. De ce este un nonsens? Pentru ca Habitat s-a oferit sa realizeze aceste etape de proiectare pentru a mai scuti din timp, ca lucrarile sa fie demarate cat mai repede pentru a face aceste studii, primaria trebuia sa realizeze procesul de achizitie publica, fapt care ar fi prelungit enorm de mult tot procesul. In concluzie, acest scenariu nu are nici un suport logic de eficienta. In plus, familia Parnic poate confirma ca nu s-a discutat acest lucru la intalnirile dintre primarie si Habitat.

Minciuna: Habitat trebuia sa realizeze deja retele de apa si canalizare pe lotul dintre locuinte pentru a „bransa” la reteaua pe care primaria o va realiza pana la gardul SCUT.

Adevarul: Aceasta ordine de a realiza lucrurile in care „punem carul inaintea boilor” nu este fezabila din punct de vedere tehnic. Dimensionarea corecta a retelelor si executia lor se face dinspre locul de bransare din strada Izvoare catre cartierul Habitat.

Minciuna: „Habitat este un business”.

Adevarul: Modelul Habitat, la nivel mondial, nu este o afacere! O minima documentare din partea autoritatilor ar fi fost de ajuns sa inteleaga faptul ca Habitat are ca misiune eliminarea locuirii precare si are ca viziune ca fiecare familie sa aiba un loc decent pe care sa-l numeasca „Acasa” Este adevarat ca Habitat cere familiilor partener sa lucreze la propria locuinta si sa plateasca in rate o parte din valoarea casei, dar motivul pentru care face acest lucru nu este profitul (care oricum nu exista avand in vedere ca suntem organizatie non profit) ci responsabilizarea si pastrarea demnitatii familiilor. Voi, la fel alte familii partener, aveti nevoie de un ajutor pentru a iesi din acest cerc care nu va permite sa aveti o locuinta. Dupa ce problema locuintei este rezolvata, prin ratele pe care le platiti, contribuiti la ajutorarea altor familii. Nu este ca si cum ai plati o rata la banca, ci este o contributie a solidaritatii! Banii adunati din rate nu pot fi folositi la plata salariilor sau alte plati administrative, ci sunt orientate exclusiv catre alte proiecte de constructie locuinte. De asemenea, Habitat are proiecte de reconstructie dupa dezastre in care familiile nu platesc rate intrucat acele familii au fost atat de zdruncinate incat nu se mai pot organiza cu forta. Asadar, Habitat nu este un business! Aceasta intelegere este o limitare care impiedica dezvoltarea comunitatilor. Daca ar fi o afacere, miile de voluntari care au participat la proiectele Habitat din intreaga lume nu ar mai contribui! Din discutii rezulta ca familiile au solicitat in mai multe randuri un angajament ferm cu privire la realizarea retelelor de apa si canalizare pana la ultima casa Habitat. Desi reprezentantii primariei au spus „cu jumatate de gura” ca dupa HCL 480 / 14.12.2018 (dreptul de utilizare a terenului revine la primarie) lucrarile ar trebui realizate pana la ultima casa, nu a existat un angajament ferm ca se vor realiza aceste lucrari si nici ca vor fi realizate pana la final de octombrie 2019. Daca adaugam si faptul ca suma alocata in bugetul local acopera partial realizarea lucrarilor, ne dam seama ca va fi nevoie sa continuam demersurile pana in momentul in care promisiunile autoritatilor vor deveni realitate!