Pareri

Vietnamezii 4.000 lei net, bacauanii 1.263. Apoi ne plangem de lipsa muncitorilor romani.

Am citit o stire in care se anunta ca prin Onesti, o firma a adus un autocar plin cu vietnamezi pentru locurile de munca disponibile si pentru ca in oras nu mai gaseau forta de munca.

In poze vedeam niste chipuri ce exprimau o veselie mare la debarcarea in Onesti. Astia cica vor primi un salariu de 700 de dolari, masa, cazare, transport si alte chestii legate de nevoile lor pe timpul sederii in Romania.

Pai bine nenicule, astia 700 de dolari inseamna vreo 2.900 lei, cazarea, masa si transportul plus alte chitibusuri duc cheltuielile firmei pentru un indian undeva la 3.500-4.000 lei net. Cati muncitori din agricultura castiga banii astia in Onesti? Cati muncitori din Bacau castiga banii astia intr-o luna? Asa-i ca fosrte putini? Si acum vine intrebarea:

Care naiba primeste in agricultura banii astia si nu vine la munca? Care onestean pleaca in Europa larga pentru 1.000 euro lunar si nu sta acasa pentru 900? Si ii mai aud pe unii patroni ca nu gasesc forta de munca pentru ca sunt prea multi trantori. Eronat! Romanii vor un trai decent si asta duce la nevoia de un salariu pe masura fapt ce duce la dorinta lui sa plece intr-o alta tara unde va putea castiga in asa masura incat isi va putea permite o viata normala. In momentul in care un roman munceste pe 1.260 lei lunar, vei fi nevoit sa mergi sa aduci muncitori si din India ba chiar si de la Polul Sud pentru ca romanii nu sunt doar puturosi ci si dornici de un salariu pe masura muncii.

Ciudatenia privind salariul oferit de unii patroni muncitorilor romani comparativ cu cel oferit muncitorilor din tarile asiatice l-as putea cataloga in categoria „Bataie de joc” si de aceea nu-s atat de „miscat” cand astia se plang de forta de munca. Nu ma refer la toti dar mare parte cam asa fac, „mutileaza” romanul prin munca multa si bani atat cat e obligat de statul roman prin „minimul pe economie”. Atat. Cica nu-si permite mai mult dar suntem rugati sa tragem tare pentru ca firma sa nu moara!

Sunt sigur ca multi patroni pot plati mai mult decat ii „obliga” legea „minimului” dar nu-s interesati sa motiveze munca acestuia asa ca piata muncii e „afectata” dupa” cum explica ei de lipsa muncitorilor romani. Eronat! Muncitorii romani exista si muncesc bine mersi pe bani frumosi. In afara tarii pentru ca aici nu-s motivati. As vrea sa vad patroni care sa spuna asa: „Statul roman ma obliga la un minim de 1.263 lei dar eu pot sa ofer totusi 2.200 lei”. Adica astia „pot oferi” fix cat ii obliga statul roman? N-as crede…

Foto: unupetrotus.ro

22 thoughts on “Vietnamezii 4.000 lei net, bacauanii 1.263. Apoi ne plangem de lipsa muncitorilor romani.

 1. Intr-adevar ca asa se întâmplă cu romanul,ca si cu cei ce vin din alta țară,daca nu iti convine nu ai unde sa pleci ca esti departe de casă,nu cunosti limba si pâna te adaptezi durează,te obisnuiesti si nu mai pleci.Există si cazuri, am o cunostistinta a adus Vietnamezi si dupa doua saptamani a plecat 4!!!! de asta ce spuneti

 2. Le-am oferit in construcții 1500€ lunar cu contract și taxe plătite!
  Producția lor a fost de 800-1000€ lunară .
  De aici trageți voi concluzii
  Eu am ajuns la concluzia ca suntem putori și am ales sa aduc din Serbia fiind aproape de Timișoara

  1. Nu prea poți trage concluzii dintr-o afirmație fără date concrete! Poate că anumite probleme tehnice sau de organizare a muncii au făcut ca angajatul să nu își poată face norma sau ce este in fișa postului. Dvs cum îi recrutați? Investiți in formarea lor?

 3. Ideea e parțial adevărat! A început exodul aducerii forței de munca din afara din 2 motive : 1. Oricâți bani i ai da unui roman tot nemulțumit este (nu toți) 2. Tinerii Romani din ziua de astăzi numai vor sa muncească fizic 3. Sunt foarte multi angajați care își schimba jobul des (dacă ii da cineva o bombonica în plus se duce acolo). 4. Așadar, mai bine dai mai mulți bani, dar ai garanția ca angajatul nu sta la cafele și țigări 5 h pe zi și ca nu ramai cu fundul în soare a 2 zi ca numai vine la munca din variind motvie

 4. cerere si oferta ,that simple si ala care a comentat ca romanii lucreaza in afara din orgolii e prea obosit pentru secolul 21, toti lucreaza pentru bani .sau poate ala de a comentat lucreaza pentru arta.

 5. Costy.
  Și eu am fost la muncă zilier,dar vă spun că în construcții nu m-am dus fără 200 lei,iar la treburile pe lîngă casă 100 lei

 6. Dar ai facut vreun contract? Sau te folosesti de om cateva zile cand te arde pe tine iar apoi il trimiti acasa… fara asigurare…fara pensie… De ce nu pricepeti ca aici este problema grava. Ii munciti vara la negru iar in iarna sau in caz de boala ii lasati pe oameni sa se descurce….

 7. Nu te supăra dar am cautat oameni la munca câmpului cu 150 de lei la zi. Au venit 3 (eu aveam nevoie de minim 5) 150 de lei și mâncare și bautură și mai doreau și țigări. Trebuia sa stau după ei ca nu făceau mai nimic dacă plecam. Din a treia zi doar 1 a mai venit. Ii așteptăm cu drag pe cei ce vor sa muncească indiferent de naționalitate. Romanul e și puturos și pretențios și smecher.

  1. exista si categoria asta! Clar! Dar nu putem cataloga poporul roman in asa hal. Eu imi vad colegii care isi fac treaba si nu fac parte din categoriile mentionate. Cu respect!

   1. Afară românii muncesc mai cu tragere de inimă pentru că au și orgoliul de a arăta celor din vest că nu suntem proști, că nu suntem puturoși, că nu suntem toți hoți.E o stare de spirit complet diferită, nu prea poți face comparații.Din păcate, mai toți, întorși acasă revin la comportamentul obișnuit.

  2. Românul nu mai e prost să lucreze la negru, ore suplimentare neplătite și salariu minim pe economie. S-a dus vremea când nu aveai de ales. Sunt opțiuni pe bani frumoși, condiții bune și respect din partea șefilor pentru că, averea patronului e făcută și pe spinarea muncii depuse de angajați! Fără ei, vine falimentul. Patronii trebuie să se mulțumească cu un câștig mai lent și nu Buf peste noapte, să ofere salariu pe măsură angajatului și astfel firma prosperă! Priviți la Dedeman! Ăia au plătit angajații după merit nu după cât i-a obligat statul!

   1. In conditiile in care mancarea este la fel de scumpa daca nu mai scumpa decat in vest, in conditiile in care cheltuielile de intretinere sunt mai mari decat in vest (kw/mc apa/ mc gaz) dumneata vorbesti cu tupeu de 150 de lei LA ZI . . .auzi la tine mentalitate jegoasa. Nici macar nu ai tupeu sa spui exact cat este pe ora pentru ca nu spui cate ore lucreaza pentru acei 150 de lei „LA ZI”. Sunt jeguri care sunt puturosi dar tu esti un jeg ca adopti sclavia.

    1. Sigur nu știe că o zi de muncă înseamnă 8ore nu de dimineața până seara.

     1. Asa este, 150 de lei în agricultura, nu înseamnă nimic, se lucrează de dimineață până seara, omul nu judeca sau are glume proaste

    2. Ai dreptate,mai ales in agricultură,unde un neghiob se crede parlamentar,se lucrează atât timp cât e ziuă,dar el”plătește bine”,pe el nu-l interesează cât timp rezistă muncitorul în aceste condiții.

  3. Ăia sunt zilieri, oamenii care munceau cu ziua au salarii și contracte de muncă în străinătate acum. Dacă se organiza comunitatea și nu eram niște lași conduși de sclavii serviciilor externe, azi aveam asociații cu zilierii angajați permanent. Nu mai numărați resturile… Suntem părtași!

  4. Înseamnă că în zona aceea a rămas doar puturoșii. Explicați cum de sunt mulțumiți în Occident de forța de muncă românească. Simplu, sunt motivați în fiecare zi, nu numai o zi sau două cum faceți voi cu 150 lei.

  5. Adica 30 euro zi fara nici un fel de asigurare ! Tu vrei sclavi cateva zile fara nici o asigurare daca se imbolavesc !Apoi sutul in cur!

  6. Cred ca ai pus punctul pe I, bine spus indiferent de nationalitate, dar numai astia vin si a 3 zi dau bir cu fugitii si cu banii luati in avans. Cred ca stii ce zic. Inainte romanul isi producea forta de munca cu proprii copii si rudele apropiate la claca. Vremurile sau schimbat, fiecare pe cont propriu cat il tin puterile, daca nu are familie numeroasa renunta! Nu uita ca esti roman sau NU?

Comments are closed.