Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Castelul Ghica de la Dofteana.

Castelul Ghica de la Dofteana se afla pe Valea Trotusului si face parte din ansamblul monumentelor istorice ,este construit in stil romantic la sfarsitul secolului XIX-lea,cu rol de castel de vanatoare . Domeniul în sine era renumit în epocă pentru veritabilele partide de vânătoare şi recoltare de trofee, fauna fiind asigurată de apropierea de muntele Nemira şi de apa Trotuşului .

În anul 1887 Neculai N. Ghika pune să se ridice pe domeniu o locuinţă administrativă cu parter şi etaj denumită, impropriu, hulubărie. La scurt timp după, proprietarul angajează un arhitect italian pentru a-i realiza planurile și începe a aduce materiale de construcție și meșteri din străinătate în acest scop. Castelul este folosit ca reședință de vară/vacanță pentru familia Ghika.
În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, între 1941-1944, în castel a fost stabilit Comandamentul Wehrmachtului. După întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, castelul este devastat de armata sovietică similar cu palatele de la Comănești și Dărmănești.

Naționalizarea domeniului se realizează în două etape. O dată în 1945, imediat după război, prin aplicarea Reformei Agrare, iar în a doua etapă castelul și restul domeniului trec în proprietatea statului. Astfel refuncționalizat, fostul castel de vânătoare al lui Emil Ghika, urmașul lui Neculai Ghika, devine pe rând sediul unor instituții de stat ca: spital TBC, casă de copii, sanatoriu de reumatologie infantilă.
Deși inițial din cele 33 de camere ale clădirii câteva fuseseră sigilate cu bunuri mobile depozitate în ele, cu timpul acestea au dispărut, camerele revenind în uzul curent.

Constructia castelului are o structura solida iar aspectul exterior este impresionant. A fost construit dupa un proiect italian. Demisolul este ridicat din blocuri masive de piatra iar peretii celorlalte doua etaje sunt din caramida. Planseele dintre demisol si parter si dintre parter si etaj sunt sustinute de grinzi metalice masive. Peretii exteriori sunt finisati cu placute ceramice cu aspect de caramida rosie.

Numeroase elemente decorative din piatra cu motive geometrice si florale impodobesc fatadele exterioare. Acoperisul are mai multe lucarne cu elemente din lemn sculptat. Toate ferestrele si usile exterioare au ancadramente masive din piatra frumos profilate si finisate. Terasele au balustrade din florarie din piatra sau fier forjat. Castelul are 4 nivele: demisol, parter, etaj si mansarda. Demisolul are o suprafata de peste 500mp, unde sunt camere tehnice si crama – care este cu cateva trepte chiar mai jos. La parter sunt sunt doua terase: una descoperita la intrare si una cu vedere spre lac, cu o structura metalica usoara. La etaj sunt patru terase deschise si un balcon acoperit. Holul central pe doua nivele cu scara generoasa in forma de „U”, semineul principal din granit si lambriurile si decoratiile din lemn de pe pereti si tavan sunt cele mai interesante dintre putinele elemente originale de decor/functionale din interior. In turnul din stanga este o scara spirala din piatra(demisol) si lemn pentru toate cele 4 nivele ale cladirii. Celalalt turn are spre varf o camera cu ferestre pe toate laturile.

Pe varf este o frumoasa morisca de vant.
In ultimii ani au fost efectuate mai multe lucrari de conservare, reparatii si investitii pe aceasta proprietate. Vechea casa adminstrativa a fost transformata in pensiune turistica cu 6 camere / apartamente cu bai proprii clasificata la trei stele. Pensiunea mai are un salon generos la parter cu bar, minibucatarie si terasa. Toate cladirile anexe au fost reparate. A fost construita o toaleta exterioara (de vara) cu cabine de dus pentru cei veniti in camping. Sistemele de apa, canalizare exterioara (cu statie proprie) si instalatiile electrice au fost reparate si modernizate. Lacul de 1800mp a fost decolmatat si populat cu peste. Reteaua de alei a fost reabilitata, au fost amplasate banci, cosuri de gunoi, au fost refacute caile de acces, s-a plantat gard viu, arbusti, flori. 
A fost construit un gard de protectie in jurul proprietatii cu fundatie de beton de ( 1600m). Castelul este partial renovat si se poate vizita. 

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook