Pareri

Doamna T a dorit sa-si apere colega asistenta de la Oncologie. Pe mine nu m-a convins!

I-am spus eu „Doamna T”. Dumneaei e colega cu asistenta care urla dupa „recomandari” prin sectia de Oncologie si da ordine pacientilor daca mai pot calca sau nu de a doua zi pe acolo. Doamna T a incercat sa-mi explice ca de fapt adevaratul „vinovat” pentru situatia creata e Instititutul Oncologic Iasi care „n-au specificat clar”.

Prima ciudatenie in afirmatiile Doamnei T e propozitia: „Injectiile respective pot fi administrate de orice asistenta medicala care e autorizata sa faca injectii subcutanate (respectiv si la cabinetul doctorului de familie)„.

Stimabila, daca asistenta medicala a medicului de familie e AUTORIZATA pentru efectuarea acestor injectii, asistenta sectiei de Oncologie Bacau probabil ca nu are o astfel de AUTORIZATIE? Daca o asistenta din cabinetul medical de familie poate face aceste injectii si cele din Sectia de Oncologie nu le poate, inseamna ca doar spalatul pe jos e autorizat pentru dumneaei.

A doua ciudatenie a Doamnei T e urmatoarea propozitie: „ESTE EFECTIV IMPOSIBIL SA RAMAI CU ZAMBETUL PE BUZE IN PERMANENTA IN ACELE 12 ORE , FARA SA MAI DISCUTAM DE CALITATEA ACTULUI MEDICAL!

Pardon? Doamna asistenta e stresata de programul lung si obositor si de numarul mare de pacienti? Absolut nimeni nu era prezent pe holutile sectiei in momentul in care pacienta de care va vorbesc pasise acolo. Probabil ca zambetul nu a ramas pe buze din cauza cafelei baute sau nebaute, probabil ca asistenta a facut o scoala in care a invatat despre ce inseamna sa fii asistent/medic intr-o sectie in care vin bolnavi cronici, adica acolo unde trebuie sa lasi nervii acasa si sa-ti faci treaba cu devotament precum a fost si juramantul depus. Daca exista prea mult stres, prea multe ore de munca sau prea putin personal pentru volumul de munca depus in aceasta sectie, cu siguranta pacientul nu e obligat sa va preia din nervii acumulati si va recomand sa o indrumati catre firma la care lucrez si unde e nevoie de forta de munca. La firma la care lucrez nu e necesar sa ai zambetul pe buze si ti se acorda dreptul de a urla precum dumneaei ii place. Daca nu sunteti capabila sa duceti stresul acestei meserii, alegeti altceva.

In propozitia de mai sus, la final, Doamna T face o afirmatie care denota faptul ca medicii isi dau seama de calitatea actului medical precar. Spune dumneaei ca actul medical are de suferit in urma acelor 12 ore de munca si a atator pacienti. Sa-mi fie cu pardon, inteleg de aici ca e riscant sa ajunga un pacient pe mana asistentelor de acolo? Ca ati spus-o pe romaneste.

O alta afirmatie a Doamnei T, care pe mine ma ingrijoreaza e urmatoarea: „Cat despre injectiile care erau de facut , cei de la Iasi stiu foarte bine ca pacientul neinternat isi administreaza tratamentul ambulatoriu cu firma ingrijiri la domiciliu , medic de familie contra cost in timpul weekendu-lui sau in UPU cu recomandarile de rigoare„.

Dumnezeule! Un bolnav de cancer e obligat sa-si administreze injectiile cu firma de ingrijiri la domiciliu? Cineva nu-i sanatos la cap si cu siguranta cei din sistemul medical nu judeca corect situatia. Injectiile unui bolnav de cancer sunt facute contracost de medicul de familie? Parerea mea personala e ca bateti campii rau, nu doar ca ati dorit sa aparati colega pentru vocabularul avut ci duceti anormalul pe un teren minat. Bolnavul de cancer e asigurat in ceea ce priveste actul medical prin legislatia in vigoare si datorita faptului ca el nu poate fi angajat de nimeni nici nu isi poate asigura vreun venit. Deci ii recomandati dumneavoastra sa plateasca o firma care ingrijeste la domiciliu. Bravo! O recomandare perfecta pentru pauze mai dese ale asistentelor aflate de garda la Oncologie? Pe de alta parte, bolnava de care va vorbesc s-a prezentat la UPU unde…atentie….i s-a spus ca la Oncologie trebuie sa i se administreze astfel de injectii pentru ca ei sunt pe acest domeniu. Despre ce recomandari ne tot vorbiti cand bolnavul de cancer, vizibil si prezent cu o sacosa de acte acumulate in 3 ani se prezinta pentru o banala injectie?

O zi in plus sau in minus la aceste injectii nu are efect de viata si de moarte.” Nu-i asa ca seamana cu declaratie tembelului purtator de cuvant fost antenist si care acum linge tigaile la Ministerul Sanatatii? Si ala spunea ca fara sau cu softul functionabil, pacientii tot mor. Injectiile trebuiesc facute in primele 3 zile dupa sedinta de chimioterapie si asta e recomandarea doctorului care se ocupa de bolnava. Nu sunteti in masura sa adminstrati injectii fara „recomandari” dar va dati cu parerea despre „importanta” injectiei si mai ales despre momentul administrarii.

Doamna T, eu am criticat in articol tonul si vocabularul care pentru mine va ramane unul „jegos” indiferent de cum suporta asitenta respectiva stresul din sectie. „Maine sa nu va mai prind pe aici” e propozitia care nu trebuie sa faca parte din vocabularul unei asistente din orice sectie sau spital din lume! Doamna T, nu ati reusit sa convingeti si mai ales nu ati avut curajul sa va asumati textul sub numele real, lucru pe care il cereti autorului articolului. Campaniile anti ciuma rosie ale Urban Bacau sunt pe alta pista de aterizare. Pe o alta pista critic sistemul de sanatate. Aveti salarii indeajuns sa aveti si zambet si competenta si calm si suflet. Probabil ca astea le-ati avea mai usor daca ati munci acele 12 ore de care ne spuneti pentru 1.260 lei asa cum fac cei mai multi pacienti de-ai dumneavoastra.