Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Lacul Tarnita din Muntii Berzunti.

In Muntii Berzunti si anume in partea de vest se afla Varful Tarnița, in care s-a format un lac natural in mijlocul padurii intr-un peisaj de basm si anume Lacul Tarnita si numit de catre localnici și Lacul Bălătău,care a dat naștere mai multor legende.

Se spune despre el că este un lac fără fund, că toate vietățile sunt atrase înlac și sfârșesc prin înec, ba chiar că în lac ar putea fi văzut catargul unei corăbii. Trecând de la legendă la realitate, lacul Tarnița este o destinație turistică ce încântă vizitatorii prin frumusețea aparte a peisajului.

Lacul s-a format pe o treapta intermediara a unei mari alunecari produse pe versantul vestic al Muntelui Tarnita. Are forma relativ circulara, cu diametrul de circa 20 m, este alimentat permanent de cateva izvoare de panta si are un emisar care in perioadele cu regim pluviometric ridicat, mai formeaza cateva mici laculete.

Pentru a ajunge la acest lac vom părăsi DN 2G, în apropierea limitei dintre oraşele Comăneşti şi Moineşti, pe strada Cireşoaia, către Vermeşti, iar apoi pe prima uliţă spre stânga. Drumul forestier pătrunde în pădure, apoi se transformă în potecă şi ne conduce la lac pe direcţia E-NE. Din DN 2G avem de parcurs până la lac o distanţă de 4,7 km, aproximativ 1 ½ ore de mers pe jos.De la Lacul Tarnita exista un traseu marcat in care se poate ajunge destul de usor si la Schitul Sfantul Ilie pe Varful Bulimandru .