Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Moara Hazaparu.

Raul Trotus ofera o bogata retea hidrografica care ofera locuitorilor acestei zone un rol important în cadrul industriei casnice de finisarea si prelucrarea tesaturilor din aceasta zona etnografica .
Aceasta instalatie hidraulica a apei si Moara Hazaparu se afla pe lista monumentelor istorice si se cunosc foarte putine date despre aceste obiective , se stie ca dateaza de la sfarsitul secolului al –XIX-lea si inceputul secolului al -XX-lea . 

Complexul si moara functionau prin caderea apei care era trasa pe un canal din pârâul Boistea (afluent pe dreapta al raului Trotus), Vasile I Hazaparu a construit un asemenea complex de instalatii care era compus din: vâltoare, piua si dârsta, iar separat de ele si o moara de apa.
Vâltoarea reprezinta una dintre cele mai vechi instalatii hidraulice din aceasta zona folosita pentru îndesirea tesaturilor folosite ca asternut pe pat si învelit, din lâna de oaie, materie prima din abundenta din aceasta zona . 
Aceasta a fost numita si hultoare de catre localnici si aceasta era folosită de pe timpul dacilor, fiind usor de amenajat. Se alegea un loc unde suvoiul de apa cadea cu forta de la o oarecare înaltime. Aici se adunau mai multe tesaturi de lâna de casa, iar suvoiul le lovea cu putere firele si le rostogolea, îndesându-le sub forta apei .

Cergile se tineau la vâltoare timp de 24 de ore dupa care se dadeau la dârsta. Mai recent, la vâltoare se spalau covoarele, laicerele, paretarele care ieseau curate si culorile ramâneau cu o anumita stralucire, fara ca acestea sa migreze pe tesatura.
Dârsta este o instalatie complexă, independentă, compusă dintr-un cilindru mare de lemn, denumit cos, învârtit de un grindei pus în miscare de roata hidraulica.
Cosul misca cerga pe o grapa de maracini care scotea latul de 10 cm. 
Piua de sumani reprezinta cea de a treia instalatie de la complexul hidraulic Boistea-Darmanesti. 
Aceasta era o instalatie mai complicata care împâslea tesaturile de casa din lâna pentru a le îngrosa, din care se confectionau: itarii grosi de iarna, sumanii pentru barbati si femei, glugile ciobanesti nelipsite în portul de la stâna.

Piua lui Vasile Hazaparu functiona pe baza unui grindei, învârtit la unul din capete de o roata mânata de apa. La celalalt capat al grindeiului functionau doua chiluge de lemn, prinse într-un dispozitiv numit jug, care bateau alternativ sumanii într-o teica de lemn, numita gavan. În permanenta sumanii erau udati cu apa calda care curgea printr-un uluc. 
Tot acest complex de instalatii a functionat în stare impecabila pâna în iunie anul 2005 când inundatiile l-au distrus de apele învolburate ale raului Trotus, fara sa mai fie restaurat.
Se gaseste la 100 de m de soseaua care face legatura intre orasul Darmanesti si Salatruc pe partea stanga .
Acest obiectiv turistic nu se poate vizita deoarece se afla intr-o stare de degradare, fara sa mai fie restaurat .

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook