Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Biserica din lemn de la Gaiceana

Biserica din lemn de la Gaiceana este datată din anul 1808, este de rit ortodox si are Hramul Adormirea Maicii Domnului și se află pe lista a monumentelor istorice din judetul Bacau . 
Acest lacas de cult se afla pe varful unui deal din Podisul Barladului la marginea nordica a asezarii ,a fost recladita din nou in anul 1864 de catre enoriasi din zona, cu sprijinul Ecaterinei Al. Surdza, proprietara de atunci a moșiei din locul respectiv. Biserica din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului a suferit transformări în anul 1938 și în anul 1986.

Catapeteasma este din 1864, de când a fost refăcută biserica iar picturile sunt în stilul realist impresionist.
La o reparaţie din anul 1938, a fost adăugat şi un splendid pridvor, inspirat din tipicul arhitectural al cerdacelor ţărăneşti. Meşterii lemnari care au lucrat acest pridvor s-au întrecut în a-l sculpta şi a-l decora cu motive vechi, româneşti, între care predomină si motivele solare (rozeta).
Edificiul are pridvor pe fața apuseană, unde se află și ușa de la intrare și o singură turlă in forma de corabie iar in curte este o clopotniță, din lemn . 
Clopotniţa este integral din lemn, fiind amplasată lângă gard şi având două clopote. Poarta este din lemn masiv cu arcadă, având sculpturi şi modele, la fel ca şi uşa.

Construcția acestui asezamat de cult este făcut din bârne și vălătuci, exteriorul este căptușit cu scândura, temelia este din piatră de râu, iar acoperișul din șindrilă iar interior lăcașul de cult este spoit cu var. 
Bisericuţa de lemn este monument istoric si se află la drumul naţional 252 (Buhoci – Parincea – Găiceana – Huruieşti) .
Satul se află la circa 55 de kilometri distanţă de oraşul reşedinţă de judeţ.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook