Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! „Conacul Elias” de la Sascut.

Conacul de la Sascut a fost ridicat de catre Jacques Menachem Elias, un mare bogătaş de la sfârşitul secolului al-XIX –lea şi începutul secolului al-XX-lea, a avut proprietati si afaceri in toata lumea, pe care le-a lăsat moştenire Academiei Române.

S-a născut la Bucureşti în anul 1844, într-o familie de evrei şi a trăit 79 de ani, fără să fie căsătorit vreodată şi nu a avut nici urmaşi. El a primit cetăţenia română abia în anul 1880, printr-o procedură de urgenţă, la cererea regelui Carol I. De altfel, Elias i-a şi fost consilier regelui Carol I, fiind de un real ajutor regelui în zona economică.
Filantropul avea proprietăţi şi afaceri în toată lumea, iar în vechiul judeţ Putna stăpânea la Sascut, un prosper târg odinioară, fabrica de zahăr din localitate, 1300 de hectare de pădure şi teren arabil. Totodată, era proprietarul moşiei Dârvari, a hotelurilor“Continental” si “Patria” din Bucureşti, dar si a numeroase case din Capitală.

Jacques Menachem Elias, care a dat numele uneia dintre cele mai cunoscute unităţi medicale din ţară, Spitalul Elias, a fost unul dintre cei mai bogaţi români, dar şi un mare filantrop.
Totodată, el a înfiinţat o fundaţie care îi poartă numele, fundaţie care în anul 1934 a achiziţionat un teren de la Crucea Roşie pentru construirea Spitalului Elias din Capitală. În anul 1938, când a fost dat în folosinţă, Spitalul Elias era cel mai modern din Europa, având 200 de paturi şi un senatoriu. El spunea că familia lui este una bogată şi că nu avea nici un rost să lase moşteniri unor oameni care nu aveau din ce trăi.
Jacques Elias a trăit modest şi a locuit într-un apartament obişnuit din Bucureşti El a murit la data de 14 mai 1923, în Bucureşti iar la înmormântarea sa a participat întreg guvernul român. „Importanţa socială a testamentului lui Jacques Elias nu stă numai în aceea că el aminteşte tradiţiile acestei ţări în ce priveste datoriile clasei avute faţă de obşte, ci şi faptul că el lasă o întreaga avere pentru cultură.

„Ceea ce l-a deosebit pe Elias de ceilalţi avuţi a fost un testament neasteptat , prin care a lăsat toată averea Academiei Române, dar testamentul în cauză, chiar daca a fost autentificat în Bucuresti , la fostul Tribunal Ilfov, se află în copie si în păstrarea Arhivelor judeţului Vrancea, fiind trimis, la moartea lui Elias, Prefecturii Putna, de către executorii testamentari , pentru ca această instituţie să binevoiasca a urmări, din punct de vedere legal, punerea în aplicare”, ne spune istoricul Florin Dârdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

Prin testamentul scris cu nouă ani înainte de a muri, Jacques M. Elias a stabilit ca succesor al întregii sale averi sa ramana Academiei Române.
Conacul a fost folosit de catre Elias de-a lungul timpului, atunci cand venea in zona. Cladirea este modesta, construita in stil taranesc, cu o veranda inalta si temelie din piatra. 
Vederea conacului spre valea Siretului este superba, conacul este inconjurat de vie si de livada de meri, ambele ale fundatiei, care dau dealului un farmec aparte .
Se spune că Mihail Sadoveanu obișnuia să vină deseori la acest conac vara unde avea chiar o cameră personală ,se mai spune că în această cameră ar fi scris “Venea o moară pe Siret” și că există o declarație scrisă de Sadoveanu care atestă acest lucru.

După moartea lui Elias, mai multe rude au cerut anularea testamentului şi au fost ani de luptă în instanţă pentru averea filantropului. 
În prezent conacul este înconjurat de o fermă viticolă și pomicolă administrata de aceeași fundație și poate fi vizitat prin bunăvoința angajaților fermei.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook

One thought on “Obiectiv, Bacaul! „Conacul Elias” de la Sascut.

  1. Prima fabrica de zahar din Romania a fost construita la Sascut, casele cu doua nivele la E85,
    nu-s cuvinte sa spui ce a facut pentru Sascut…

Comments are closed.