Pareri

„Tataie, fix noi iti asiguram stabilitatea zilei de maine!”

In drumul meu de astazi spre munca, opresc la un chiosc sa-mi iau cate ceva de mancare si ma asez la un rand de vreo 8 persoane.

Dupa vreo 3 minute eram fix in acelasi loc, adica si ultimul si acelasi al 8-lea asezat la rand si nu-mi explicam ce se intampla. Ma uit mai bine in fata si observ un batran pensionar, care nu stiu ce cauta la ora aia asa matinala la chiosc dar care se tot fataia si balbaia derutand vanzatoarea si tinand randul pe loc nestiind ce anume vrea sa cumpere.

Incerc sa socializez cu el si ii adresez binetea de dimineata: „Taica, hai odata ca astia de la rand trebuie sa mearga la munca si intarziem cu matale”.

Intoarce privirea greoi si o lasa balta pe vanzatoare incercand sa-mi explice ca „el nu ma impiedica, cu nimic sa imi vad de drum”.

Nu ma pot abtine si ii spun ca trebuie sa merg la munca sa-i pot asigura pensia de luna viitoare. Vizibil deranjat, se intoarce din nou si imi spune fara pic de zambet pe buze: „Eu am cotizat la pensie 40 de ani si nu depind de tine tinere. Daca nu te duci tu la munca eu nu pierd pensia”.

Sarac in gandire si probabil doar macinat de anii grei ai muncii socialiste, apoi de munca facuta la schimbul 3 si in conditii grele, batranul nu intelege ca fix noi astia care muncim astazi ii asiguram banii care ii aduce postarita sau in cazuri mai frumoase ii vin pe card.

Batranii pensionari sa nu inteleaga faptul ca banii cotizati de ei in zeci de ani de munca nu mai sunt demult? Dragi pensionari, banii pe care dumneavoastra i-ati lasat in dreptul pensiei au fost cheltuiti imediat de statul roman si nu au fost pusi intr-un seif in care nu au umblat pana n-ati iesit voi la pensia binemeritata. Daca noi astia mai tineri nu mergem la munca si nu muncim cu forme legale, daca muncim in tari straine sau daca stam pe ajutoare sociale, statul roman se va imprumuta vesnic la fondurile monetare straine pana intra tara in faliment.

Fix cu banii din cotizatiile noastre in dreptul pensiei sau mai bine zis si cu banii din cotizatiile noastre, nemernicii astia de la guvernare va pot asigura si mari pensia. „Sutica” aia albastra pe care pensionarul de azi a dat-o statului in dreptul pensiei prin anii 80 nu mai e demult.

Asa ca, pensionarii care beneficiaza binemeritat de pensie trebuie sa inteleaga faptul ca banii de pensie depinde de munca pe care o depunem noi acum.