National

AEP a creat un site unde se pot preinregistra romanii din Diaspora care vor vota la prezidentiale!

Presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, a anuntat marti ca Autoritatea Electorala Permanenta a pregatit o paltforma online – votstrainatate.ro – unde romanii din Diaspora se pot preinregistra si opta pentru votul la sectie sau prin corespondenta, la alegerile prezidentiale din toamna.

„Cel mai important lucru pe care vreau sa il detaliem este ca astazi (marti – n.r.) vom lansa public site-ul votstrainatate.ro care va cuprinde posiblitatile de preinregistrare ale cetatenilor care se afla in strainatate, in data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe aceasta platforma care va putea fi deschisa incepand de astazi veti gasi cele doua variante pentru cetatenii romani care se afla in strainatate, in primul rand preinregistrarea pentru sectia de votare sau pentru vot prin corespondenta. Toate informatiile pe care le vom primi si le vom introduce in lista electorala permanenta, fie pentru sectia de votare, fie pentru votul prin corepondenta, nu se vor afla in evidentele de la administratiile publice locale, in Registrul electoral. Se vor radia din lista electorala permanenta din tara si vor fi introdusi in lista electorala permanenta din strainatate pentru sectia de votare sau pentru votul prin corespondenta, astfel incat sa nu mai existe aceasta temere care exista in spatiul public ca autoritatile publice locale vor stii unde este cetateanul si sa poata trimite tot felul de documente sau corespondente la cetatean sau la autoritatea publica acolo unde isi are resedinta in strainatate”, a afirmat Constantin-Florin Mituletu-Buica intr-o conferinta de presa, marti, la sediul AEP, transmite Mediafax.

„Pentru sectia de votare din strainatate orice cetatean care se afla in strainatate face o cerere pe platforma AEP, mentionand tara si localitatea unde doreste sa voteze. Acesta va fi inscris in lista electorala permanenta. Pentru votul prin corespondenta, cetateanul are posibilitatea sa ceara vot prin corespondenta. Va primi toate documentele, fiind inscris in lista electorala permanenta. Aceste doua informatii, fie ca e la sectia de votare, fie ca e la votul prin corespondenta, nu vor fi inregistrate in Registrul electoral la cunostinta autoritatilor publice locale din tara. Aceasta platforma va fi operationala din momentul promulgarii de catre presedintele Romaniei a legii privind modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala”, a explicat Buica.