Calendar

Obiectiv, Bacaul! Parcul Cancicov.

Parcul Cancicov are o suprafață de 24,50 de hectare, a fost amenajat în baza Decretului Regal din 9 mai 1938, și este cea mai importantă zonă verde din centrul municipiului Bacau .

Locul ales pentru Parcul Cancicov a fost terenul dintre Spitalul „Pavel și Ana Cristea”, calea ferată și vechiul stadion. Proiectul de amenajare a fost întocmit de arhitectul peisagist Eduard Pinard, el stând la baza amenajării parcului în forma cunoscută și astăzi, deși în anii 1961-1962 acesta a suferit mai multe modificări, datorate construirii Teatrului de Vară .
Parcul Cancicov a purtat la inceput denumirea de Parcul Carol iar din anul 1946 acest parc a purtat denumirea de Parcul nou sau Parcul Eminescu, după care numele i-a fost schimbat în Parcul Libertăți .

După anul din 1989, parcul a primit numele de Parcul Cancicov, după numele liberalului Mircea Cancicov, cel care a urbanistică contribuit la dezvoltarea a urbei bacaoane .
Aici se gasesc busturile ale marilor personalitati romani precum: Ion Creanga, Mihai Eminescu, Costache Negri, A. Russo, Mihai Kogalniceanu, M. Cancicov, C. Pintea si multi altii. Monumentul Mircea Cancicov a fost realizat de sculptorul băcăuan Mihai Bejenariu în 1997, turnat în bronz. În 2009, monumentul a fost vandalizat și nu mai are placa de marmură explicativă.

Tot la intrarea in Parcul Cancicov sunt niste porti traditionale sculptate in lemn care au fost ridicate in anul 1974 prin luna august prin maestria mesterilor de la Berzunti si nu numai sub indrumarea profesorului Alexandru Hutanu cunoscator al fenomenului cultural bacauan, ansamblul a fost executat de elevii Scolii Populare de Arta din Bacau care a scolit cateva generatii de mesteri -sculptori in lemn .
Lemnul prelucrat de acesti mesteri au preluat motive din arta populara veche din acele vremuri care constau in diferite modele în fibra de lemn si anume simbolistica, metafora, cosmologia, iraționalul, divinitatea – care reprezenta un univers si anume geneza omului .
Poartile ,sculptate de acesti mesteri aveau o semnificatie si anume familia… și infinitul din catarg reprezentand viata dupa moarte…

Stâlpii acestor porti sculpatate au fost ornamentati cu motive populare preluate de pe portile si cerdacurile caselor taranesti din zonele folclorice ale judetului: Berzunti, Agas, Asau sau Dofteana
La final vom prezenta un mic fragment din Geneza inspiratie a mesterilor populari : Dumnezeu a zis : Să dea pământul din sine verdeaţă: iarbă, cu sămânţă într-însa, după felul şi asemănarea ei, şi pomi roditori, care să dea rod cu sămânţă în sine, după fel, pe pământ!” Şi a fost aşa. Pământul a dat din sine verdeaţă: iarbă, care face sămânţă, după felul şi după asemănarea ei, şi pomi roditori, cu sămânţă, după fel, pe pământ. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Facerea (Geneza1 11,12) .

Din pacate ansamblul de porti traditionale de la intrarea in Parcul Cancicov are nevoie de restaurare si nu exista deocamdata nici un proiect de conservare a acestui ansamblu din partea autoritatilor locale .

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook