National

Catastrofă la BAC 2019! USR critică „educația” făcută de guvernarea PSD.

USR a criticat astăzi Guvernul PSD-ALDE care, în opinia acestora, au avut bani alocați mai mult ca oricând Ministerului Educației, nereușind însă decât un an mai slab ca ultimii 4 în ceea ce privește promovabilitatea la Bacalaureat.

Pe pagina de facebook a USR aceștia au scris despre ceea ce pare să fie un alt eșec al guvernării pesediste:

Sub conducerea PSD, România și-a ratat proiectul de educație.
În urmă cu puțin timp s-au afișat rezultatele la bacalaureat. Cifrele arată că rata de promovare este cea mai mică din ultimii 4 ani, 63,78%. Ceea ce vedem astăzi este rezultatul unei guvernări defectuoase și al nepăsării celor din fruntea țării față de un domeniu vital pentru dezvoltare – educația.

În ciuda faptului că din 2006 până în prezent, sistemul de educație a primit din ce în ce mai mulți bani, de la 13.8 miliarde de lei, la 29.2 miliarde de lei, calitatea educației nu s-a îmbunătățit deloc. De ce? Fiecare ministru dintre cei 27 din ultimii 30 de ani a venit cu propriile măsuri dintre cele mai găunoase. Rezultatul? Țara noastră ocupă locuri fruntașe atât în privința analfabetismului funcțional cât și al abandonului școlar. Iar cifrele cresc de la an la an.

Când USR va fi la guvernare, în 2020, va propune o reformă a întregului sistem educațional. Dacă vrem să reparăm sistemul de educație, trebuie să punem elevii în centrul deciziilor. Și nu, nu prin măsuri de tipul 10 lei pentru ziua fără absențe, cum a propus ministrul Ecaterina Andronescu. Propunem ca statul să direcționeze banii alocați per elev/an (în prezent suma este de 8.233 lei/an) către școala aleasă de părinți, fie ea de stat sau privată.

În plus, USR propune desființarea inspectoratelor și mutarea puterii de decizie la nivelul școlii, adică o descentralizare și depolitizare reală, pentru că în prezent directorii de școală se aleg dintre oamenii cu carnet de partid.