Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Muzeul din Magiresti.

Muzeul a fost fondat la initiativa Fundatiei culturale ,,Urmasii razesilor gazari de pe Valea Tazlaului Sarat ”, coordonată de scriitorul ieşean Constantin Parascan, născut la Prăjeşti, care a donat terenul pentru muzeu. Cândva, pe locul muzeului se afla fânarul din gospodăria dulgherului Alexandru Parascan (bunicul lui Constantin Parascan), gospodar cunoscut în Prăjești la începutul veacului trecut. Apoi, acolo a locuit Costache Parascan, tatăl scriitorului, iar în perioada comunistă, grădina a fost trecută abuziv în proprietatea comunei Măgirești, pentru a se construi un cămin cultural.

Muzeul include donaţii de obiecte originale culese din zona care cuprinde minisecţiunea de arheologie şi numismatică (cu urme ale culturii Cucuteni şi monede din tezaure descoperite în zonă), minisecţiunea de documente şi acte administrative din zona legate de activitatea de cărăuşie a găzarilor, si o minisecţiune de etnografie, în care se regăsesc obiecte din gospodăria tradiţională (bucătăria răzeşilor găzari), dar şi legate de ocupaţiile casnice ale femeilor (camera meşteşugurilor), o minisecţiune de obiecte religioase şi carte bisericească, precum şi o colecţie de icoane pe lemn, minisecţiunea de învăţământ (manuale şcolare de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul veacului trecut donate în special de familia Bibiri din Cernu).

Colecţia muzeului este completată de o serie de obiecte expuse în aer liber, cu obiecte ce reflectă ocupaţiile răzeşului găzar (dulgherit, fierărie, munci agricole, cărăuşie) şi chiar o căruţă cu coviltir cu care găzarii obişnuiau să umble în călătoriile lor prin Moldova, pentru a-şi vinde păcura. Lângă această secţiune a fost reconstituită o instalaţie tradiţională de extras păcură, o hecnă, cum i se spune în zonă. În muzeu se găsesc documente şi obiecte rare: planul desfacerii moşiilor Măgireşti şi Prăjeşti întocmit de gheometrul (cel care se ocupa de cadastru) satului, în 1856, folosind ca unitate de măsură „palma domnească”; un antimis de la 1844, de la biserica din Valea Arini, un splendid chivot miniatural pentru împărtăşit soldaţii pe front.

Pentru a ajunge la acest muzeu de la Bacau la Prajesti (Magiresti ) se afla la o distanta de 46.9 km ,9 km de orasul Moinesti si la 16 km de orasul Comanesti .Accesul rutier se face pe DN 2G Bacau –Moinesti-Comanesti .
Acest muzeu merita vizitat pentru cei care sunt iubitori de arta si traditii ale satului romanesc de pe Valea Tazlaului Sarat .

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook