Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Cetatea geto-dacica de la Moinesti.

Din punct de vedere geografic aşezarea geto-dacică de la Moinesti ocupă o poziţie dominantă asupra văii Tazlăului şi cu o mare vizibilitateasupra trecătorii Ghimeş. Cetatea se află in partea de est a oraşului Moineşti, în apropierea cartierului Lucăceşti, la o altitudine de 925 m şi ocupă o suprafaţă de circa 200 de metri pătraţi.

Cetatea geto-dacica de la Moinesti are o forma dreptunghiulara, aşezarea se inscrie în rîndul cetăţilor de înălţime cu apărare naturală. Accesul în cetate se făcea în antichitate ca şi în prezent, prin partea de est, zonă în care in panta este amenajată în mai multe terase. La poalele cetăţii se află un platou, unde a fost amplasat un bazin de apa care alimenteaza sondele din zona .

Se considera ca cetatea geto-dacica de la Moinesti ar fi din secolul al-II-lea Chr.-II .p.Chr. din perioada La Tene (a doua epoca a fierului ) .
În anul 1986 s-a efectuat primul sondaj de verificare în punctul „Cetăţuia”. Cu această ocazie au fost descoperite două locuinţe de suprafaţă în partea de nord şi de sud a secţiunii cu foarte multă ceramică dacică din categoria vaselor borcan, ceşti-opaiţe, cupe, fructiere, câteva fragmente pictate, precum şi fragmente de amfore. În campania anului 1989 a fost descoperită groapa turnului de apărare, de formă dreptunghiulară, cu lungimea de 11 m x 6,5 m. Grosimea stratului de cultură este de 0,80 m, iar materialele ceramice descoperite sunt tipice pentru sec.II a.Chr. şi până la înc.sec.II p.Chr., când cetatea nu mai este locuită. În campaniile următoare, 1990-1992, cercetările au continuat atât pe acropolă cât şi pe cea de a treia terasă cu care ocazie s-au descoperit noi locuinţe de suprafaţă, dar şi cu fundaţie de piatră. În SV s-a descoperit o locuinţă de suprafaţă, iar în S VI – 2 vetre rotunde pe pat de piatră, o locuinţă uşor adâncită în pământ şi 3 gropi cu resturi menajere. Alături de ceramică dacică şi romană s-au mai descoperit câteva obiecte din fier şi 2 denari romani .

Important este ca la aceasta cetate geto-dacica de la Moinesti s-au gasit aproape toate tipurile de ceramica cunoscute în celelalte asezari din lumea geto-dacica. Vasele de aici sunt asemanatoare cu cele descoperite în asezarile si cetatile de la Racatau, Brad, Bâtca Doamnei, Piatra soimului, Poiana Tisesti, Tg. Ocna.
În concluzie, cetatea dacica de la Moinesti se încadreaza în rândul asezarilor de înaltime de la est de Carpati, cu un strat de cultura destul de bogat care apartine perioadei asa-zise clasice pentru secolele II-I î.H. si secolul I d.H. si care cuprinde epoca lui Burebista-Decebal.
Bogatia materialului arheologic de aici, valoarea lui documentara au facut ca cetatea dacica de la Moinesti sa fie mentionata în toate studiile de specialitate care fac referire la evolutia societatii dacice de la intersectarea celor doua ere .

Promovarea coerentă şi consecventă acestui obiectiv arheologic va scoate în evidenţă importanţa cetăţii pentru apărarea zonei de trecere situată între Moldova şi Transilvania, precum şi pentru evoluţia istorică, socio-culurală, a acestei cetati dacice .

Accesul la acest obiectiv turistic se face din Bacău spre orasul Moinesti pe DN 12 A- 50 km de orasul Bacau sau DN 2 G la 9km de orasul Comanesti ,31 km de orasul Targu- Ocna si 45 de km de orasul Onesti .

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook