Retrospectiva

Atunci cand iubesti Bacaul. “Dictionarul geografic al judetului Bacau”.

Profesorul Lucian Serban a surprins acum 13 ani lumea culturala bacauana si nu numai. Dupa ce a editat cu fonduri din buzunarul propriu, monografia “Bacaul de la 1850 la 1900”, de Costache Radu, profesorul de geografie cunoscut de cea mai mare parte a bacauanilor a adus in atentie o noua lucrare.

De data aceasta, era anul 2006 si se intampla sa editeze premiera editoriala “Dictionarul geografic al judetului Bacau”, aparut in zile friguroase de decembrie, la editura “Egal”. La fel ca si in cazul reeditarii monografiei, profesorul Serban n-a cautat nici bani de la Cultura, nici fonduri de la consiliul local sau cine stie ce autoritati. A muncit vreo patru ani, a strins informatii si a reusit. A avut parte de doi sponsori, care au pus la bataie suma necesara editarii cartii.

Fara partinire si fara artificii, oricine isi poate gasi in aceasta carte cunoasterea cautata si turistul care vrea sa aiba repere sigure, dincolo de orice descriere romantata si mincinoasa si elevul sau studentul care cauta informatii despre lumea in care traieste, si cititorul anonim care cauta informatii despre lumea in care traieste, si cititorul anonim care are nevoie sa isi cunoasca vecinii mai apropiati sau mai departati”, afirma prof. univ. dr. Octavian Groza, in prefata cartii.

Pentru Lucian Serban, acest volum venea sa umple un gol de 114 ani, de cind Ortensia Racovita a editat primul dictionar geografic al judetului Bacau.

“M-am gindit ca exista un mare gol in literatura de specialitate. Si, din experienta mea personala, se stiu foarte putine despre judetul Bacau. Cei mai multi cunosc faptul ca aici se afla Perla Moldovei, Slanic Moldova si biserica domneasca din centrul orasului. Or, judetul are multe lucruri extraordinare, fascinante, pe care am incercat sa le cuprind in acest volum”, a declarat profesorul.

Sursa: Deferlari.ro