Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Cascada „Fata Moarta”.

Pentru a ajunge la Cascada Fata Moarta vom pleca din Onești, pe DJ 115, spre Mănăstirea Cașin și apoi, mai departe, spre satul Scutaru. În total, de la Onești până la Scutaru, vreo 15 km, apoi ultimii 4 fiind pe un drum forestier foarte bine întreținut. 

Continuând deplasarea în amonte, după aproape 2 km ajungem la o intersecție de la care, după alți 2,3 km parcurși pe drumul din stânga, ajungem la Cascada Fata Moartă. În aceste locuri istoria se împletește cu legendele, câteva dintre acestea fiind amintite de Ioan Missir în volumul „Fata Moartă”.

Numele cascadei Fata Moarta este un emotionant jurnal de front, o tulburatoare cronica de razboi, o carte de notatii si marturisiri, scrise la persoana intai, apartinand unui om care s-a aflat nemijlocit pe front, in linia intai a campului de batalie, in tot timpul conflagratiei.
Fata Moarta, pentru cei care sunt de prin partile locului, este o legenda trista dar adevarata .

Pe muntele Fata Moartă şi-a dat viaţa pentru ţară în toamna anului 1916, locotenentul Alexandru Florescu din Ploieşti. Trupele lui cuceriseră muntele ocupat de duşmani printr-o ofensivă teribilă, înaintând pieptiş de-a lungul coastei muntelui. Când a fost încercuit de trupele inamice, a refuzat să se predea. A căzut doar după o crâncenă luptă la baionetă. Scrisoarea de înştiintare a morţii eroului a fost trimisă soţiei lui, Victoria .
Locotenentul îşi doarme azi somnul de veci alături de alţi 8.000 de viteji în cimitirul eroilor din Mănăstirea Caşin. 

Pentru cei care au luat parte la luptele din preajma Casinului, denumirea Fata Moarta a devenit insa simbolul unei si mai mari drame : „Pentru noi combatantii – spune Ioan Missir – este o dira de singe tinar si curat ; este locul unde trunchiurile copacilor, retezati de uraganul artileriei, poarta schije si gloante, unde fiecare brazda e insemnata.
Pentru cei ramasi acasa, Fata Moarta este locul catre care a zburat gandul reintoarcerii celui drag plecat pe front, prefacut in cimitir, unde soti, frati ori parinti au inchis ochii pentru totdeauna” .

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook