Pareri

„Cornul și laptele”. Cel mai prost program al tuturor guvernărilor!

„Cornul și laptele” este unul dintre cele mai proaste programe inventate de vreo guvernare din România în ultimii 30 ani. O risipă enormă de fonduri și o bătaie de joc la adresa copiilor, profesorilor și părinților. Am vizitat în ultimii 2 ani peste 40 de comunități rurale și am văzut zeci de școli din mediul rural unde profesorii spuneau că elevii vin din familii atât de sărace încât nici nu au ce mânca acasă. Cu toate astea, nici măcar acolo copiii nu consumă produsele care vin fie doar o dată pe săptămână (iar laptele se strică și cornurile devin tari și necomestibile), fie vin deja mucegăite și ajung direct la tomberon sau la animale. Am căutat să văd niște cifre oficiale recente cu privire la rata de succes a programului dar nu am găsit date care să arate cât de consumate sunt aceste produse. Însă din experiența mea în aproape jumătate din localitățile din județul Bacău pot spune că cel puțin 80% din produse sunt aruncate (pentru că am în listă mulți profesori cu care am colaborat îi rog să îmi spună dacă exagerez). Fiecare elev primește zilnic un corn, lapte și un fruct în valoare de 2,05 lei, asta însemnând un total de peste 722 milioane de lei pentru toți cei 2 milioane de preșcolari și elevi pe tot parcursul unui an școlar.

Așadar, problema nu este că guvernul se gândește să taie fondurile acestui program ineficient și prost aplicat. Problema este, de fapt, că mii, poate zeci de mii de copii din România vor rămâne în continuare fără cel puțin o masă caldă pe zi timp în care unii încasează pensii speciale de zeci de mii de lei lunar. Au existat anii trecuți inițiative pentru înlocuirea programului ale cărui ineficiență e deja cunoscută la cel mai înalt nivel (precum acesta – https://www.libertatea.ro/…/copii-din-gradinite-si-elevii-d…), precum și alte proiecte private prin care s-a văzut efectul imediat al unei mese calde asupra abandonului școlar, dar la scară mică.

Dacă tot se gândesc să taie fondurile acestui program (evident însă din cu totul alte motive decât eficiența sa), poate e un moment bun ca elevii, părinții, profesorii și organizațiile din zona educației să pună presiune pe guvern pentru a veni cu soluții la problema alimentației din școli – dotarea școlilor cu cantine sau mutarea programului la nivel local pentru ca fiecare comunitate să găsească furnizori din zonă.

Text de Marian Damoc si publicat cu permisiunea dumnealui.