Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Gradina Botanica de la Prajesti

Gradina Botanica de la Prajesti a fost amenajata din pasiunea unui localnic si anume, profesorul de biologie Paul Ţarălungă .
Gradina botanica din Prajesti a luat fiinta in anul 1971 si este situata in centrul comunei, la 20 km de municipiul Bacau. Prajesti este singura comuna din tara care detine o Gradina Botanica.

Profesorul de biologie era cunoscut de catre localnici si elevi drept ,,domnul Paul” si a fost in mijlocul elevilor din anul 1945, mai intai ca invatator, apoi ca profesor pana in anul 1984 cand a iesit la pensie . Şi-a făcut studiile universitare la Iaşi, după care s-a întors la rădăcinile sale, în Prăjeşti. A facut parte din Societatea Română de Biologie si se intorcea de fiecare data acasa la Prajesti din expeditiile sale prin muntii Carpati cu ranita plina cu plante si roci .
Proiectul sau privind infiintarea unei gradini botanice la Prajesti a prins contur la inceputul aniilor 1960 cand autoritatile locale i-au pus la dispozitie un teren pentru gradina botanica ,pe locul unei foste mlastini care a desecat-o ajutat de localnici si de elevii lui si peisajul s-a schimbat intr-o oaza de verdeata .
La inceputul anilor 1960 profesorul de biologie a inceput sa tina legatura cu gradinile botanice din tara pentru achizitionarea de seminte, plante si arbori dar cu trecerea timpului a inceput sa colaboreze si cu ocoalele silvice din tara .

Gradina ocupa o suprafata de 2 ha si adaposteste 2.000 de specii de flori si arbori exotici, printre care: liliac alb si nemtesc, crini imperiali, zambile, cercelul doamnei, bujori, hortensii, arbori de vanilie, ginkgo biloba, un nuc negru si unul de cocos, platani, magnolii, salcami pletosi, chiparosi de balta etc.

Pe lângă arbori, arbuşti şi vegetaţie din flora spontană din zonă ori din diverse zone ale României, există şi plante exotice, între care flori din India, nuci negri sau vanilie sălbatică. Totul etichetat şi explicat astfel încât chiar şi cel care intră pentru prima oară în această oază de vegetaţie să poată surprinde diversitatea şi frumuseţea naturii.
Muzeul Etnografic si Stiinte ale Naturii a prins contur la inceputul aniilor 1971 cand profesorul Paul Taralunga a facut o descoperire arheologica in fosta albie a Siretului si dupa niste ploi torentiale a descoperit in petrisul spalat de ploaie cativa dinti si bucati de oase de la un mamut din epoca preistorica.
In anul 1970 cand a avut loc reorganizarea administrativa ,satul Prajesti a trecut in subordinea comunei Traian iar sediul fostei primari a ramas liber, in acel sediu avea sa se amenajeze Muzeul de Etnografie si Stiinte ale Naturii .
La inceputul aniilor 1970 a inceput sa se colecteze diverse piese pentru acest muzeu din zone diferite si care adapostesc obiecte de cult din cultura Cucuteni si epocile Neoliticului si Bronzului. Ele au fost descoperite intre anii 1975-1983 .
De dragul acestui muzeu ,profesorul Paul Taralunga a inceput sa impaieze diverse specii de animale care se regaseste in una dintre incaperile muzeului .
O altă colecţie interesantă a acestui muzeu este expusă în zona etnografică. Aici pot fi admirate obiecte tradiţionale din lemn şi os folosite de sătenii din lunca Siretului în urmă cu două secole. Ivăre, ragile, scărmănători, oale şi ulcele din lemn, straie ţărăneşti, toate acestea încântă privirea oricărui vizitator.
Muzeul de la Prajesti este organizat astazi pe opt sectiuni : geologie, paleontologie, arheologie, etnografie, numismatica, botanica, zoologie si mestesuguri.

In semn de recunoştinţă, Grădina Botanică şi Muzeul poartă acum numele profesorului Paul Ţarălungă.
Este deschis publicului intre 9.00-17.00 sase zile pe saptamana, de marti pana duminica.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook