Local

De la 1 iulie avem OUG ce se referă la colectarea deşeurilor selectiv. În practică n-avem nimic! Colectăm de-a valma!

OUG 74/2018 care modifică legea 211/2011, a intrat în vigoare alaltăieri, 1 iulie şi menţionează faptul că deşeurile se vor colecta selectiv pe întreg teritoriul României, adică separat în cele 4 tipuri de pubele amplasate în zonele special amenajate. Primăriile şi firmele de salubritate sunt obligate să asigure colectarea deşeurilor selectiv şi să doteze cu cele 4 tipuri de pubele pentru fiecare tip al deşeurilor, plus saci menajeri de 4 culori pentru populaţie.

De la 1 iulie este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe patru fracții!

În cazul nerespectării separării deșeurilor pe categorii: hârtie, plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere se va aplica creșterea tarifului cu 25% și amenzi pentru persoanele fizice între 1000-2000 de lei chiar dacă multe blocuri încă nu au acces la pubele dedicate.

Care este situația la voi? S-au instalat pubele dedicate? Ați fost informați corespunzător despre ce trebuie făcut? O să-mi spuneţi că habar nu aveţi de vreo informare şi nici pubele pentru cele 4 fracţii nu aveţi cu toţii la bloc. De cei din cartierele mărginaşe ce să mai spun? În cartierul CFR de exemplu, băcăuanului i s-a dat un tomberon şi deşeurile se colectează marţea. Doar marţea şi nu selectiv ci la grămadă.

Primăriile oraşelor mari precum Cluj, Oradea, Iaşi şi altele, fac deja acest lucru. La noi, SOMA ridică deşeurile în continuare de-a valma şi nu pe categorii, din păcate. Primăriile şi firmele de salubritate sunt pasibile de amenzi serioase în caz că nu se ocupă de acest lucru aşa cum specifică legea.

De la 1 iulie, în caz că deşeurile nu se colectează selectiv şi dacă Societăţile de salubritate şi/sau Primăriile nu urmăresc şi verifică acest lucru, conform art. 61 al Legii 211/2011, ele pot fi amendate de către Garda de Mediu cu amenzi de până la 15.000 lei.

S-au bătut pesediştii în cap pe legile justiţiei până au reuşit să obţină cel mai prost rezultat la europarlamentare dar n-aţi auzit nimic de această lege care ar trebui să pună la punct colectarea selectivă. Pentru că nu-i important şi pentru că amenzile care vor veni de la UE le va plăti tot populaţia.

În oraşele menţionate mai sus, 4 maşini ale firmei de salubritate vin separat la un punct de colectare pentru a le ridica selectiv şi pentru că asta-i normalitatea pe care o aşteptăm. Degeaba amendăm populaţia că nu aruncă selectiv cât timp o singură maşină ridică gunoiul din centrul de colectare din Cornişa de exemplu şi ăia îl pun la grămadă.

V-a informat Primăria sau Soma despre obligativitatea colectării gunoiului selectiv? Aţi văzut vreun pliant aşa cum s-au dat prin marile oraşe? Aţi fost anunţaţi de primirea sacilor de 4 culori diferite în ultimele zile? Nu! Suntem în 3 iulie şi deja suntem în mijlocul unei probleme uriaşe care nu va putea rămâne nepedepsită. Vom filma mâine modul în care se ridică gunoiul de la un centru de colectare să vedem dacă se respectă legea deja intrată în vigoare.