Pareri

O Românie pierdută. Pierderi? Doar 79.000!

De obicei intru în fiecare seară să citesc ceea ce scriu anumiţi prieteni. Că e Ferma, că e Bălan, că e Chirilescu sau oricare alt prieten, având o listă a categoriei menţionate destul de lungă, mereu găsesc informaţii interesante, cel puţin.

De exemplu în seara asta citesc pe pagina domnului Bălan o informaţie pe care sincer recunosc că n-o ştiam. Şi când vorbeşti de cifre, Bălan e unul din cei care se informează bine înainte de a scrie.

Cică în 2007, circa 215.000 de boboci păşeau în clasa I-a şi încercau să înţeleagă ce înseamnă şcoala. După 12 ani frumoşi, grei, cu lacrimi şi zâmbete, cu teste şi neajunsuri, cu scandaluri şi emoţii, ajung în anul 2019 să se prezinte la Bacalaureat doar 136.000.

Pierderea, menţionează Bălan, de doar 79.000.

79.000 de elevi ratează finalul doar anul ăsta, fie că n-au ajuns nici măcar să termine 8 clase sau au abandonat pur şi simplu pe ultima sută de metri… Câte zeci de mii au ratat finalul în ultimii 10 ani? Câte zeci de mii vor rata în următorii 10? Milioane…

Cine are de pierdut? Societatea românească ce nu se regăseşte în tot ce înseamnă politică, educaţie, cultură, sport şi economie. Apoi auzim că nu avem forţă de muncă. Păi ăştia nu reuşesc să termine o şcoală unde nu trebuie să depui vreun efort fizic şi nu se pot arunca buluc să fie zi de zi în picioare la oră fixă şi mergând pe acelaşi traseu spre un loc de muncă. Apoi vorbim şi de bani. Că tinerii ăştia vor combinaţii şi bani mulţi fără muncă. Urmează visele cu şi despre Europa, acolo unde ei cred că nu trebuie să muncească şi statul le dă de toate.

79.000 de tineri pierduţi. O Românie pierdută an de an. Lipsa educaţiei ne va devora mai rău decât orice altceva şi încercam neputincioşi să tot schimbăm. Mă întreb ce anume?