Pareri

O campanie, zeci de poze şi regretul că încă nu avem bun simţ…

O stimabilă băcăuancă pe care dealtfel eu o apreciez mult, începuse o campanie într-o dimineaţă gri parcă prea potrivită oraşului cu suflet bacovian, una care s-a vrut a fi un semnal de alarmă legat de mizeria cruntă pe care dumneaei o regăsea zi de zi prin centrul oraşului spre locul de muncă.

„Eu nu sunt aşa” suna această „campanie” născută pe reţeaua de socializare Facebook tocmai din cauza peisajelor dezolante fix din buricul „târgului”, prezentând alăturat o sumedenie de fotografii din centrul oraşului în fiecare dimineaţă. Băncile sunt pline în serile răcoroase şi băcăuanii cu mai puţin bun simţ luat de acasă, lăsau în urmă toate mizeriile posibile, de la hârtii ce reprezentau ambalajul alimentelor înfulecate până la dozele de Cola băute pentru a se răcori, coji de seminţe pentru că băieţii cu freza în trend nu trebuie să se plictisească la o porţie de hip-hop ascultat la boxa portabilă până târziu în noapte.

Acest peisaj dezolant din buricul buricului târgului mă întâmpină în fiecare dimineață în drumul meu spre serviciu. Cu atât mai dezolant cu cât coşuri de gunoi sunt chiar lângã bãnci! De aceea privesc în sus! Mă împiedic însă și mă amărăsc cumplit de ceea ce e jos. Cu greu m-am lăsat convinsă AZI (la prezentul continuu) să fac fotografii pentru că știți, am mărturisit-o deja, scriu atât de rar despre urâtul din jurul meu nu pentru că nu-l văd, ci pentru că a scrie și căuta frumosul este arma mea de luptă împotriva urâtului. A lipsei de educație, a mojiciei, cinismului, grotescului

Și spun: NU, acesta NU este ORAŞUL MEU, NU, NU mă definește. NU, nu mă regăsesc în el. Pentru că EU NU SUNT AȘA! Doar pentru că unii dintre noi sunt AȘA, nu înseamnă că suntem TOȚI și că trebuie să ne resemnăm cu vorba: ăștia suntem! NU, doar unii dintre noi sunt așa. Or fi majoritari, or fi minoritari, nu știu. Dar EU NU fac parte din rândul lor…” scria Mădălina.

#eunusuntasa părea să devină sloganul celor cu bun simţ în reacţiile lor pe postarea distinsei doamne, criticile aduse ciumpalacilor fiind de la dur până la foarte dur. Spera Mădălina, căci despre ea e vorba, că poate schimba atitudinea sau obiceiurile proaste ale „băştinaşilor” din centru? Eu sincer, n-am sperat. Am sperat ca doamna să nu-şi irosească prea mult timp pentru aceste postări în momentul în care nesimţirea a fost dintotdeauna la noi acasă dorindu-ne o ţară ca afară doar în sloganurile din mediul virtual şi atât.

Mă gândeam că sutele de ambalaje lăsate sau aruncate pe jos au fost văzute de „vecinii” de bancă şi nu ştiu dacă vreunul a îndrăznit să-i atragă atenţia sau s-a prefăcut că nu vede. Suntem nepăsători şi ne e ruşine sau frică să atragem atenţia vreunui nesimţit care se crede în dormitorul lui acolo unde, cu siguranţă curăţenia nu excelează.

„Cocalarul” îşi doreşte ca Primăria să facă curat în urmă pentru că e plătită pentru asta dar nu pune în discuţie faptul că el nu produce nimic pentru societatea băcăuană, fiind un „taie frunză” care stă acasă până la 34 de ani pe banii lui tăticu’ apoi nu se poate acomoda cu salariile actuale din mediul privat.

„Campania” în virtual s-a terminat în 21 iunie şi din păcate eu am înţeles că „suntem aşa!”. Suntem nepăsători şi necivilizaţi în public pentru că educaţia proastă nu ne poate înzestra cu niscaiva calităţi omeneşti.