Pareri

Cat ne impovareaza „pensiile speciale”. Niste calcule…

Cica vor fi pensii „normale” care vor depasi „pensiile speciale”, asta e aberatia pe care am auzit-o in seara asta la tv, declaratie facuta de super-politicienii ramasi in urma lui Dragnea. Si noi credeam ca doar ala e raul suprem al Romaniei. Nu! Eronat! Au ramas destui hoti cat sa duca Romania in haos, asta in caz ca ne mai pricopsim cu ciuma rosie si dupa 20-20.

Deci, pensiile speciale au intrat in „linie dreapta” si vor fi primite de toti politicienii care au venit la noi in campaniile electorale si s-au smiorcait, s-au rugat, s-au milogit si au implorat electoratul sa ii aleaga pentru urmatorii 4 sau 5 ani si n-au mai facut nimic dupa. Nu i-am mai vazut prin preajma noastra si au luat parte doar la circul facut in Parlament si la jefuirea Romaniei, atat cat a mai ramas de jefuit. Astia vor pensie speciala pentru ca efortul depus, adica cel de a sta confortabil pe fotoliul oferit de electorat, e considerat unul demn de ceva mai mult decat ala care a muncit 45 de ani in vreo fabrica din Romania.

Sa spunem ca esti ales primar la 28 de ani si prinzi un mandat. La 32 de ani te pricopsesti cu o pensie care iti permite sa traiesti decent desi din postura in care ai fost ales poate n-ai pus o bordura. Oare nu s-ar putea adauga astia 4 ani la cotizatia speciala pentru pensii pentru ca dupa mandatul avut sa muncesti asa cum o fac toti romanii pana la varsta de 65 de ani? Te epuizeaza atat de mult munca de primar incat devii inapt dupa cei 4 ani?

Daca muncesti pana esti ales primar si te tin „balamalele” 4 ani pe fotoliul oferit prin vot, poti avea o pensie speciala dupa acesti 4 ani cat dupa munca depusa in 40 de ani de job. O fi normal? Cum vor astia binele romanilor in moment ce fac legile astea aberante incat primarul sau presedintele unui Consiliu Judetean sa ridice o pensie speciala pe langa cea castigata prin „munca”? De ce „speciala”? Cand ne aduc pliantele pentru a ne convinge sa-i votam, ne explica faptul ca ei vor sa devina „speciali” sau cumva ne explica despre „binele dorit comunitatii”? Brusc, devin speciali. Si asta pe un fond anual de peste 172 milioane de euro dupa cum ne explica Catalin Tenita.

3.186 de localitati, fiecare cu un primar si un viceprimar. 41 de judete, fiecare cu un presedinte si un vicepresedinte de Consiliu. Inca 41 de viceprimari la resedintele de judet (ca sunt cate doi), inca 18 primari+viceprimari la sectoare. Total persoane in functii administratie locala care se bucura de pensii speciale: 6.513 persoane. Sa spunem ca in fiecare localitate s-au succedat in ultimii 25 de ani 3 garnituri de primari/viceprimari in medie. 19.539 persoane care sunt sau vor fi beneficiari de pensii speciale.

Sa spunem ca pensia medie va fi de 3.500 lei/luna (eu cred ca va fi mai sus dar sa luam o valoare conservatoare). Peste 172 de milioane de euro obligatii care vor impovara bugetul an de an. Adica echivalentul construirii a 10-12 spitale precum cel facut de Daruieste Viata. Adica echivalentul a vreo 400 de scoli primare/gimnaziale construite de la zero in mediul rural. Adica echivalentul dotarii cu toalete corespunzatoare a 5000 de scoli.

Vreo 3.500 de garsoniere/apartamente mici pentru cei cu probleme sociale grave. Salariul si impozitele pe salariu pentru circa 15000 de invatatori si profesori care ar reduce numarul de elevi dintr-o clasa din mediul urban de la +30 la circa 25 de elevi (maximul recomandat in UE e 26, parca). An de an. Astea sunt pensiile speciale date primarilor si viceprimarilor“, a scris Cătălin Teniţă pe Facebook.