National

Bacalaureat 2019. Subiectele la limba română, uman și real

Absolvenții de clasa a XII-a au susținut astăzi prima proba scrisă la limba și literatura română. Candidații au primit subiecte la română la bacalaureat 2019 în funcție de profilul urmat la liceu, uman sau real. HotNews publică subiecte la română la BAC 2019 şi baremul de corectare imediat ce acestea vor fi disponibile.

BAC 2019 Subiecte Română Profil Real:

Cristina Tunegaru, profesoara de româna despre subiectele de la bacalaureat 2019: „Pentru fiecare din acesti poeți, modernismul are altă manifestare, altă înfățisare. Ermetismul barbian nu cred ca e subiect de BAC, e un subiect pentru specialistii în literatură, extrem de complex. Ce e îngrijorător e că, fiind subiecte dificile, îndeamnă elevii la învățare pe dinafară. M-a întrebat o elevă cu câteva săptămâni în urmă: ‘Ce să fac, Cristina, să învăț toate comentariile pe dinafară?’ I-am spus să citească textele și poate niște opinii critice. Și mi-a spus că va învăța totuși comentariile și o să mai strecoare și opinia ei, dar moderat”. La profilul uman, elevii au primit la subiectele la romana la BAC 2019 un eseu pe baza unui text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu.

La profilul uman, elevii au primit la subiectele la romana la BAC 2019 un eseu pe baza unui text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu.

La primul subiect, la profilul real, elevii au avut de realizat un eseu argumentativ privind pregătirea pentru un discurs şi exerciţii la pe text la prima vedere. Textul la prima vedere a fost „Amintiri de la Junimea din Iaşi”, de George Panu. Subiectul al doilea a fost comun pentru ambele profile: perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu, un fragment din „Venea o Moară pe Siret”.

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 136.087 de candidaţi din toate promoţiile, 116.316 candidați din promoția curentă, respectiv 19.771 de candidați din promoțiile anterioare.

Subiectele la română la bacalaureat 2019 sunt elaborate de către specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe site-ul subiecte.edu.ro

Sursa: hotnews.ro