Pareri

„Şoferii de Logan” şi claxoanele puternice în intersecţii. Cum poţi deranja „zmeii şoselelor”.

Mă aflu într-o zi de weekend într-una din intersecţiile municipiului Bacău şi aştept verdele de la semafor. Nu durează mult şi aud claxoane puternice în partea stângă, arunc repede privirea şi văd că prima maşină aflată într-un şir lung ce aştepta la semafor nu porneşte fiind verde la semafor.

Observ rapid că şoferul era pe avarii şi încerca să pornească maşina care nu vroia să răspundă comenzii. În spatele lui, un taximetrist furios insistă cu claxoane puternice. Vreo 6-7 tembeli la rând fac la fel. Se naşte o imagine de coşmar în care pietonii şi-au pus mâinile la urechi afland-se în mijlocul poluării fonice. Îi fac semn tembelului cu taxiul că omul are probleme cu maşina şi poate ocoli. În acel moment, marele conducător de Logan trage nervos de volan, dând încă 5-6 claxoane puternice şi înjurând printre dinţi aflându-se în dreptul şoferului ghinionist. Ăilalţi din spate nu se lăsă mai prejos şi ocolind maşina cu probleme, pe avarii fiind pusă pentru că defecţiunile tehnice apar unde nu te aştepţi, trag la rândul lor câteva claxoane şi gesticulând nervos.

Stau şi mă întreb ce vină o fi avut şoferul ghinionist. Ce naiba poţi face când, aflându-te la semafor, maşina nu mai vrea să pornească. Mă întreb dacă cei din spatele lui nu mai păreau zmeii şoselelor în caz că nu claxonau ca demenţii. Pe lângă faptul că nu avem şosele bune, nu avem semne de circulaţie în toate locurile unde ar trebui, nu avem legi care să facă şofatul o plăcere, avem cratere şi o indolenţă a administraţiei locale, mai avem nevoie şi de nesimţirea unora?

Oare dacă am avea şi bun simţ în trafic, dacă am avea clemenţă în ceea ce priveşte traficul infernal, nu am rula şoselele astea în mai multă siguranţă? Dacă ai fost elev în şcoala de şoferi şi sigur ai încurcat pe cineva în trafic, primind înjurături pentru acest lucru, nu ar trebui să fim oarecum mai îngăduitori cu ceilalţi?

Omul avea probleme cu maşina şi nu se afla la spart seminţe în mijlocul intersecţiei, a pus maşina pe avarii semnalizând acest lucru dar cu siguranţă că noi ăştia mândri că ţinem volanul în mână, nu înţelegem şi nu îngăduim vreo secundă pierdută în trafic.