Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Observatorul astronomic Victor Anestin.

In acest weekend vom continua calatoria noastra prin judetul Bacau, spre un alt obiectiv turistic ce trebuie vizitat si anume, Observatorul astronomic Victor Anestin din Bacau.
Observatorul Astronomic din Bacău a luat fiinţă la data de 30 noiembrie 1976, în clădirea Muzeului de Științele Naturii din str. Karl Marx, nr.2, în fosta casă a lui Criste Cristoveanu, astăzi dispărută. În aprilie 1978, fostul castel de apă al Bacăului, din str. Trotuş nr. 8-10, a fost transformat în Observator Astronomic si a fost construit intre anii 1910-1911.
Fostul castel de alimentare cu apa al orasului are un diametru de 12 m și o înălțime totală de 25 m, cu patru nivele (parter și trei etaje),la primele trei niveluri existand trei camere.

Din toamna lui 1979, astronomul Matei Alexescu (1929-1993) stabilit atunci la Bacău, pune bazele Planetariului.
În iulie 1980 Observatorul a fost dotat cu un proiector de Planetariu Zeiss ZKP2 şi 3 lunete de 63/840 mm (aduse din Germania). La 4 mai 1984 se inaugurează expoziţia de bază şi Planetariul. 
În anul 1991expoziţia de bază este reactualizată de astronomul Matei Alexescu, devenind cea mai mare expoziție de astronomie din ţară.

Expoziția astronomică de bază este realizată în șase săli (etajele I și II). Sala de spectacole a Planetariului se află la ultimul etaj. Există și o mică sală de 15 mp pentru expoziții temporare, iar la parter o expoziție de carte de specialitate. În 1982 s-a deschis expoziția permanentă „Materia în Univers”, reactualizată în 1992 sub titlul „Universul – de la Pământ la stele”, iar în anul 1984 s-a primit în dotare un proiector de Planetariu. Fiecare sală este consacrată unei subteme, după cum urmează: Sala I: Universul, Sala II: Familii astrale, Sala III: Soarele și Luna, Sala IV: Stelele, Sala V: Evoluție astrală, Sala VI: Astronomia în țara noastră. Expunerea este realizată pe panouri furniruite, de culoare castanie, pe care sunt amplasate texte centrale scurte, fotografii și diapozitive color (50 x 60 cm), elemente grafice, documente astronomice constând din fotografii mari (70 x 100 cm) referitoare la diferite nebuloase și roiuri stelare mai cunoscute, galaxii spirale, eclipse, activități umane pe Lună. 
Modernizarea expoziţiei s-a realizat în permanenţă prin intermediul expoziţiilor temporare, care au prezentat de fiecare dată noutăţi în domeniu.
Din 22 iunie 1995, Observatorul Astronomic poartă numele lui Victor Anestin.

Victor Anestin s-a născut în Bacău, a fost astronom amator si este considerat cel mai mare popularizator al ştiinţei din vremea sa. Ziarist român, este autor al primului roman stiinţifico-fantastic din România intitulat „În anul 4000 sau o călătorie pe Venus” (Bucureşti 1889).
Opera sa numără zeci articole şi lucrări de astronomie. Pasiunea sa pentru astronomie reiese şi din cele 27 de romane publicate în care chiar dacă acţiunea se petrece în lumi imaginare, noţiunile de astronomie sunt prezentate subtil cititorului.
Este fondatorul revistei Orion (prima revistă de astronomie din România – 1907) şi al Societăţii Astronomice Române (1907).
În data de 30.09.2014, Consiliul Judeţean Bacău a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Contractul de finanţare nr. 4715 pentru implementarea Proiectului „Restaurarea şi Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural-Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău, cod SMIS 13163, din fonduri ale Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul major de intervenţie 5.1.
Restaurarea s-a finalizat in data de 31 mai 2016.
Noul corp de clădire, construit în partea de sud al Observatorului, înglobează accesul la construcţia existentă. Pentru comunicarea pe orizontală între cele două corpuri s-a realizat la nivelul parterului, etajelor I și II, câte un gol de trecere. Accesul la sala ecuatorială se face prin o galerie de trecere din construcția nouă spre construcţia existentă a Observatorului Astronomic. Clădirea nouă a fost prevazută cu o scară de acces în 4 rampe şi cu un lift panoramic vitrat pentru 6 persoane.

Sala veche de prezentare cu diamentrul de 8 metri a fost modernizată, incepand cu scaunele comode (45) si inclinate pe spate, pana la cele mai moderne proiectoare digitale ce vor oferi vizitatorilor show-uri digitale cu imagine de mare claritate. Vizitatorul va putea călători în orice punct din Univers, prin intermediul tehnologiei digitale de proiecție. 
Terasa clădirii este dotată cu 2 binocluri ce vor permite vizitatorilor să admire panorama orașului și să observe principalele obiective ale municipiului Bacău și din împrejurimi.
Imobilul este un monument de arhitectura si figureaza pe lista Monumentelor,Ansamblurilor si Siturilor Istorice.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook