Pareri

Cum e să munceşti 2 zile pentru o ieşire de jumătate de oră la terasa?

Subiectul articolului, Costel, elev al clasei a 12-a ce tocmai a terminat liceul şi care provine dintr-o familie săracă. Nu a fost un elev eminent şi nu a excelat la învăţătură însă a terminat liceul şi a obţinut şi diploma de Bacalaureat.

Se angajează la un market de cartier unde câştigă net, bineînţeles fiind încadrat cu minimul pe economie, fix 1.263 lei. Zile toride, caniculare şi nevoia de a ieşi la aer. Costel al nostru are o prietenă şi se hotărăşte să o invite la un suc în oraş. Zis şi făcut. La intrarea în Cancicov, aşteptându-şi prietena, se întâlneşte şi cu o fostă colegă de liceu şi fiind băiat respectuos, o invită alături de prietena lui la terasa din mijlocul parcului.

Costel comandă 3 capucino şi 3 fresh-uri, chestii potrivite pentru o după-amiază în care canicula îşi face de cap. La finalul celor 30-40 minute, timp în care au discutat despre una-alta şi au servit băuturile, vine şi nota de plată. Cu vizita medicală recent făcută şi cu menţiunea că e sănătos tun, Costel al nostru priveşte nedumerit la suma pe care trebuie să o plătească. 66.00 lei! Adică mai mult decât câştigă Costel într-o zi de muncă.

Şi se gândeşte băiatul ăsta aşa: „Dacă eu muncesc o zi întreagă şi nu-mi ajung pentru 3 sucuri în centrul oraşului, ce viitor pot avea în ţara asta? Cum aş putea să mă gândesc la rate pentru o casă sau maşină, la un concediu la munte sau la mare? Aşadar, nu mai bine mă gândesc la oportunitatea de a pleca din ţară şi să pot câştiga făcând aceeaşi muncă şi de 7 ori mai mult? „

Se întreabă la final dacă ar fi comandat ceva de mâncare, ce impact ar fi avut suma de pe nota de plată. Îi spun că dacă ar fi învăţat mai bine şi dacă ar fi mers la o facultate probabil că ar fi avut mai mult de câştigat.

Mă întrebat sec: „Eu ar trebui să mănânc mai puţin decât unul care a făcut o facultate? Ar trebui să dorm pe străzi nu într-o casă luată în rate ca unul care a făcut facultate? Ar trebui să beau cafeaua la tonomatul de la colţul blocului nu la terasa unui bar aşa cum îşi permite cel cu facultate?”

Nu-i mai pot explica nimic, tac şi dau din umeri…
Mă gândesc la viitorul copiilor noştri.