Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Casa memoriala a lui Vasile Alecsandri.

Astazi vom continua calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv turistic mai putin cunoscut care trebuia promovat dar din pacate este in paragina si anume Casa memoriala a lui ,, Vasile Alecsandri ‘’ care este situata pe strada George Apostu, nr. 9 din municipiul Bacau .

Vasile Alecsandri a fost considerat cel mai mare poet român până la afirmarea lui Mihai Eminescu, iar criticul literar Titu Maiorescu îl numea … „cap al poeziei noastre literare în generaţia trecută, poetul «Doinelor şi lăcrimioarelor», culegătorul cântecelor populare păruse a-şi fi terminat chemarea literară . Deodată, după o lungă tăcere, din mijlocul iernei grele, ce o petrecuse în izolare la Mirceşti, şi iernei mult mai grele ce o petrecuse izolat în literatura ţării, poetul nostru reînviat ne surprinse cu publicarea Pastelurilor …
Casa in care a trait si nascut la Bacau in anul 1821 Vasile Alecsandri (1821-1890), cel mai mare poet român de până la Mihai Eminescu, a moștenit casa din Bacău de la tatăl său, vornicul Vasile, locuința – considerată a fi, astăzi, cea mai veche din urbe – făcând parte dintr-un ansamblu de cladire mai mare .

Poetul Vasile Alecsandri a afirmat ca în anul 1856, s-a născut în Bacău. Mai mult, arhitectul primăriei din anul 1867, M. Climescu, fixează drept proprietate a lui Vasile Alecsandri un imobil situat în perimetrul în care se găseşte şi astăzi imobilul înregistrat în anul 1980 pe lista monumentelor istorice drept drept „Casă în care s-a născut poetul Vasile Alecsandri”. 
Prima mentiune despre casa marelui poet Vasile Alecsandri apare in anul 1976 in care apare in ,,Lista si ansambluri de arhitectura ‘’ sub codul 04 B 0005, stă scris: „CASA G-RAL BADIU (în care s-a născut poetul VASILE ALECSANDRI) .
In anul 1982, Florica Urziceanu (fiica generalului Dragomir Badiu, ultimul proprietar al Casei), scrie Oficiului Judeţean pentru Patrimoniul Cultural: „Confirm că fosta mea locuinţă din Bacău, strada Alexandru cel Bun, nr.3, împreună cu grădina şi curtea ce-o înconjurau, pe o suprafaţă de circa 2500 m2, mărginindu-se spre apus cu strada Vasile Alecsandri, au aparţinut pe timpuri poetului Vasile Alecsandri.

In anul 1930, Grigore Tabacaru publică un document din anul 1852, sub titlul „Clucerul Alecsandri ca a avut proprietăţi în oraşul Bacău”, numind casa din strada Alexandru cel Bun, nr.3 şi precizând în subsol: „Azi, proprietatea generalului Dragomir Badiu” din „Vechiul Bacău” .
După 1989, clădirea a funcționat o perioadă ca grădiniță, iar în 1995 a fost retrocedată urmaşilor generalului Dragomir Badiu, Florica Urziceanu și fiicei acesteia, Rodica Urziceanu. 
În anul 2000, casa în care s-a născut Vasile Alecsandri a fost vândută de moștenitori firmei Info-Terra, deținută de italianul Mario Maggi. Noul proprietar a lăsat clădirea în paragină și a contestat în instanță clasarea clădirii ca monument istoric. Motivul: voia să o vândă cu 153.000 de euro. 

După mai multe negocieri, cea mai veche construcție din municipiul Bacău, care, potrivit istoricilor, datează din secolul al XVIII-lea, a fost cumpărată de Consiliul Județean Bacău cu 132.000 de euro. 
Casa în care poetul s-a născut, în municipiul Bacău, în anul 1821, este în prezent o ruină în loc să fie un muzeu dedicat marelui om de cultură.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook