Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacaul! Casa memoriala Ion Borcea.

Casa memoriala Ion Borcea a fost construita in stil ardelenesc de peste doua secole de catre către preotul Ion Marcu şi presvitera Ecaterina, care au venit de peste munţi, poposind aici împreună cu mai mulţi enoriaşi şi au decis să se stabilească pe aceste locuri, atraşi fiind de liniştea şi frumuseţea locurilor acoperite pe atunci, în mare parte, de păduri. 

Casa Memorială de la Racova este casa copilăriei și adolescenței profesorului universitar Ion Borcea. 
Ion Borcea și-a început studiile medii la “Liceul Național” din Iași, terminȃnd, mai apoi, Liceul Internat “C. Negruzzi”, cu rezultate remarcabile, fiind șef de promoție.
Ion Borcea a obţinut doctoratul în ştiinţe ale naturii la Universitatea Sorbona din Paris în 1905, ca bursier al Academiei Române, şi a fost titularizat profesor de zoologie descriptiva la Universitatea din Iaşi. În 1912 a fost întemeietorul hidrobiologiei în ţara noastră; a avut contribuţii fundamentale în entomologia aplicată, a cercetat fauna Mării Negre şi a pus bazele şcolii româneşti de oceanologie, a înfiinţat Staţiunea zoologică marină de la Agigea în 1926, la care a lucrat ulterior medicul, biologul şi pictorul Ion Ţuculescu .

Casa părintească, după mamă, a fost transformată în expoziţie memorială, prin strădania surorii sale, Eufrosina Petroveanu, în vârstă de peste 100 de ani. În apropiere, în cimitir, se găseşte cavoul familiei, în care a fost înhumat profesorul, născut la 30 ianuarie 1879 la Buhoci lângă Bacău şi decedat la 30 iulie 1936, la masa de lucru de la staţiunea de cercetări marine Agigea.
Casa cuprinde 4 camere si un hol si a fost donată de sora savantului, Eufrosina Borcea Petrovanu in anul 1971,Comitetului Judetean de Cultura si Arta Bacau .

Intrăm în acest aşezământ muzeistic, care se evidenţiază prin originalitate. Exponatele ocupă patru camere ale casei. În prima încăpere sunt expuse unele lucrări originale ale savantului („Ideile noi cu privire la fixitatea şi variabilitatea speciilor; teoria mutaţiilor“, „Rolul insectelor prădătoare şi parazite în agricultură“, „Cursul de zoologie“ ), iar o serie de vitrine prezintă exemplare de insecte utile. În a doua cameră, care a servit ca birou, se pot vedea masa de lucru cu microscop, o masă cu samovar, canapele, o oglindă de cristal, vase de porţelan, covoare din anul 1902, fotografia părinţilor. Trecând prin vestibul, întâlnim fotografiile soţiei, Lucia Leon Borcea, ale socrului, prof. Nicolae Leon, şi ale fratelui vitreg al acestuia din urmă, acad. Grigore Antipa. A treia cameră conţine documente care sintetizează biografia prof. Ion Borcea, de la extrasul pentru nou-născuţi din Registrul stării civile până la imagini de la înmormântare şi scrisori de condoleanţe primite de la personalităţi de peste hotare. În ultima încăpere sunt expuse câteva specii de peşti care au făcut obiectul cercetărilor din perioada activităţii la Agigea.

Astăzi găzduiește expoziția permanentă dedicată vieții și operei marelui savant, fondatorul oceanologiei românești, unul dintre primii oameni de știință care a înțeles importanța și rolul oceanului planetar. Expoziția de la casa memorială conține fotografii de epocă, copii după documente relevante pentru opera și viața savantului și piese autentice de mobilier .
Casa memoriala Ion Borcea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Accesul la acest obiectiv turistic se face de la drumul judetean ce leagă oraşul Buhuşi de Bacau, se face dreapta spre satul Racova. La aproximativ 500m dupa traversarea caii ferate se face dreapta iar dupa alti aproximativ 300m se face stanga spre Casa Memoriala Ion Borcea si se continua drumul pana la capatul acestuia. Casa memoriala este ultima casa pe dreapta.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau/facebook