Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacăul! Conacul Zarifopol din Cârligi.

Conacul Zarifopol, este un conac construit în anul 1850 de către boierul moldovean Ștefan Catargiu,conservand pana astazi elemente de valoare arhitecturala, ca scari interioare ,firide ,coloane si terase .

Acesta a ajuns mai târziu în proprietatea familiei grecești Zarifopol.
Conacul familiei Zarifopol a fost confiscat de stat la data de 3 martie 1949, iar familiei – Teodor, magistrat, Elena, soția sa și cei doi fii, Paul și Dinu – i s-a impus domiciliu obligatoriu la Piatra Neamţ .
Paul Zarifopol (n. 1927, Cârligi) a fost arestat la 10 februarie 1952, fiind condamnat la 3 ani închisoare corecțională pentru instigare publică (”împreună cu alții, ca au făcut instigare contra regimului democrat popular”).

Dinu Zarifopol a fost avocat si scriitor si este fiul lui Teodor Zarifopol .
În urma unei poveștii adevarate ,ca un angajat al familiei Zarifopol care lucra la conac in care acestia aveau incredere i-au sugerat proprietarilor conacului sa faca prospectiuni pe terenurile lor ,pentru a gasi petrol si in cele din urma ar fi angajat specialisti sa gaseasca petrol.
Iar acesta din urma, ar fi fugit cu banii iar cand s-a vazut falit si nu a rezistat socului si rusinii s-ar fi spanzurat in incaperea conacului , iar constructia a ajuns sa fie considerata un loc bantuit de catre localnici numind-o ,,Casa Diavolului “ .

Conacul din Cârligi este o clădire impunătoare care înfruntă tăcută vremurile, un impozant monument istoric, care în zilele ei bune arăta ca o adevărată reşedinţă boierească. 
În prezent conacul adăpostește Scoala de arte si meserii din localitate care poarta numele scriitorului Dinu Zarifopol (1921-2002),nascut pe aceste meleaguri .

Accesul la acest obiectiv turistic se face din Bacău spre orasul Roman (NT) pe E 85 ,DN 2,DJ 159 la 22 km de Bacau si 21 km distanta de orasul Roman .