National

Pădurea poate fi „Catedrala Sănătăţii” de mâine.

„Pădurea de Mâine” este o iniţiativă deschisă proprietarilor privaţi de păduri, administraţiilor locale şi publicului larg. Asociaţia Administratorilor de Păduri şi Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, ajuta proprietarii privaţi şi administraţiile locale să refacă suprafeţe de pădure cu dificultăţi de regenerare din România în perioada 2017-2027. Proiectul are un impact pozitiv asupra comunităţilor locale implicându-le activ şi contribuind în mod substanţial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren şi inundaţiile din zonele reîmpădurite.
Proiectul a debutat în 11 noiembrie 2017 la Poieni-Solca în judeţul Suceava, Acolo pădurea a fost tăiată în anii ’90 şi în urma retrocedărilor, fragmentarea proprietăţii nu a permis gospodărirea corectă a acesteia. Pădurea nu s-a refăcut în mod natural iar proprietarii nu au avut fondurile necesare pentru reîmpădurire.

Aceasta a fost prima acţiune dintre cele 19 care s-au desfăşurat până în acest moment. După 1 an şi jumătate, Pădurea de Maine a realizat acţiuni în judeţele Suceava (Poieni-Solca, Dorna-Candrenilor, şi Clit), Harghita (Bucin, Mereşti, Jigodin, Sântimbru şi Leliceni), Covasna (Belin şi Aita Seacă), Braşov (Dumbrăviţa), Cluj (Mărişel), Maramureş (Borşa), Alba (Sântimbru) şi Bistriţa Năsăud (Romuli) cu ajutorul a sute de voluntari care au contribuit la plantarea a circa 350.000 de puieţi, adică o treime din obiectivul propus.

Orice proprietar privat de păduri și unitate administrativ-teritorială din România va putea aplica pentru participare în proiect cu propuneri de reîmpădurire. Toate proiectele de plantare vor fi analizate de o echipă din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava – atât propunerile depuse prin intermediul padureademaine.ro cât și cele colectate de ocoalele silvice membre ale Asociației Administratorilor de Păduri din România.

Toate propunerile de reîmpădurire care întrunesc condițiile de eligibilitate vor primi în urma analizei echipei Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava un scor, rezultat din aplicarea unui set de indicatori silvo-tehnici și socio-economici. Indicatorii urmăresc compatibilitatea cu cadrul european și internațional referitor la acțiunile de reîmpădurire, recomandările și prevederile sistemelor de certificare forestieră și normativele tehnice naționale. În ordinea scorului astfel obținut, proiectele de reîmpădurire vor fi puse în practică, în limita a 200,000 de puieți plantați pe an. Proiectele ce nu sunt selectate într-o primă sesiune de selecție intră din nou în competiție cu proiectele din următoarea sesiune.” spun initiatorii.

Pentru a te înscrie în proiect, accesează linkul de mai jos:

„Natura ne oferă totul. E timpul să îi oferim ceva în schimb. Pădurile sunt ecosisteme complexe care contribuie la asigurarea unui mediu prielnic vieții. Este datoria noastră să menținem natura sănătoasă și să protejăm aceste ecosisteme.

Dacă iubești și respecți natura, atunci împărtășim aceleași idealuri și te așteptăm să iei parte la proiectul „Pădurea de Mâine”, ca voluntar în Asociația Administratorilor de Păduri. Împreună contribuim la regenerarea pădurilor din România.

Alături de noi vei lua parte la unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le putem face mediului înconjurător. Vei fi unul dintre cei care își vor aduce contribuția la realizarea idealului României de mâine.”

Pentru a te înscrie la una dintre campaniile de plantare programate, te rugăm să accesezi linkul de mai jos: