Diverse

Roiniţa, „elixirul de viaţă lungă“. Planta-minune, folosită cu succes inclusiv pentru tratarea Alzheimerului.

Supranumită de greci „elixir de viaţă lungă“, planta este folosită şi astăzi în caz de nervozitate, digestie dificilă, lipsa poftei de mâncare, anxietate şi depresie, dureri reumatice şi nevralgii. Este şi remediu pe termen lung contra Alzheimerului. Folosită însă sub formă de esenţă pură, poate deveni periculoasă, fiind considerată stupefiant.

“Roiniţa (Melissa officinalis), numită şi mătăciune sau melisă, face parte din familia Laminaceae şi este considerată planta calmantă. A fost folosită încă din Evul Mediu pentru a reduce stresul si anxietatea, pentru a promova somnul, pentru a îmbunătăţi pofta de mâncare şi pentru a uşura durerea şi disconfortul de la indigestie (inclusiv gaze şi balonare)”.    

De la roiniţă se folosesc frunzele şi inflorescentele recoltate în lunile iunie-septembrie şi uscate, imediat după recoltare, în locuri ferite de soare.    Planta are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, antispastic, antipiretic, digestiv, sedativ, aperitiv.  Roiniţa are efecte benefice atunci când vine vorba de oboseală intelectuală, insomnii, migrene şi tahicardie. Combate astenia şi reglează activitatea sistemului nervos.  

Este indicată în disfuncţii gastrointestinale precum flatulenţă, crampe şi greaţă, mai ales când acestea sunt agravate de stres şi tensiune, în colita de fermentaţie, iar virtuţile sale excelente nu se opresc aici. 

Benefică în bolile de inimă   Medicii greci şi romani din antichitate spuneau ca roiniţa este o planta excelentă pentru bolile de inimă. Studiile contemporane, făcute pe grupuri de persoane cu afecţiuni cardiace, anterior şi ulterior tratamentului cu roiniţă au arătat că planta poate îmbunatăţi considerabil starea acestora.   Bună împotriva înţepăturilor de insectă, dar şi în caz de Herpex   Roiniţa se foloseşte, de asemenea pentru uz extern, mai ales sub formă de frecţii cu ulei de roiniţă, în caz de dureri reumatice şi nevralgii, inclusiv dureri de cap.   “Este utilă sub formă de cataplasmă în caz de herpex simplex, uşurându-le atacul şi reducând posibilitatea de recidivă, iar frunzele strivite pot fi de folos dacă te înţeapă insectele; dacă adaugi infuzia de frunze în apă de baie, obţii o baie relaxantă care poate degresa şi tenul.

Interesant este că esenţa pură de roiniţă este considerată stupefiant, iar în cantitate mică provoacă toropeală şi încetinirea bătăilor inimii”, mai spune fitoterapeutul Elena Badea.  

Roiniţa, folosită cu succes şi în bucătărie    Datorita parfumului lor plăcut de lămâie, frunzele proaspete sunt folosite în salate, supe, omlete, mâncăruri de carne şi peşte, îmbogăţind gustul acestora.    Precauţii şi contraindicaţii   Fototerapeutul recomandă evitarea roiniţei dacă utilizaţi sedative şi calmante de sinteză.  Această plantă nu se va administra, mai ales pe termen lung şi în doze medii sau mari, în cazul pacienţilor care suferă de hipotiroidie.

Sursa: adevarul.ro