Obiectiv, Bacaul!

Obiectiv, Bacău. „Ochiul Huitoarei”.

Localnicii se uită des spre această grotă fixată într-o stâncă tăiată vertical în coasta unui munte, pentru a afla din vreme dacă vine ploaia ori va fi secetă, programându-și aratul, însămânțarea ogoarelor ori prășitul în funcție de cât de udă este stânca din dealul ce adăpostește grota vizibilă chiar și de pe șoseaua ce leagă Târgu Ocna de Comănești .

Satenii din comuna bacauana Dofteana afla inaintea meteorologilor daca va ploua sau va fi seceta.Localnicii se ghideaza dupa o stanca de pe dealul Huitoarei, de unde izvoraste, cu cateva zile inainte de venirea ploii, un parau care curge pana la baza dealului.

Localnicii nu se apuca niciodata de arat, semanat, prasit sau cosit fanul pana ce nu arunca o privire spre stanca. Furtuna, anuntata de paraul „Ochiul Huitoarei (denumirea data de sateni locului din stanca de unde izvoraste paraul) este pentru noi cel mai bun buletin meteorologic. Din spusele localnicilor din aceasta zona aceasta stanca reprezinta un fel de barometru meteo .

Asa fac toti oamenii de aici, din comuna. Noi stim asta de la bunicii nostri si niciodata nu am dat gres“, ne-a spus localnic, din Dofteana. Se spune, ca ploile care urmeaza sa vina sunt marunte si de scurta durata, stanca se umezeste putin in partea de sus. Daca va fi furtuna se formeaza un parau care curge din cel mai inalt punct al stancii pana spre gradinile oamenilor .

Unii localnici sustin ca pe dealul Huitoarei este un drob mare de sare care se umezeste rapid din cauza atmosferei incarcate, cu trei-patru zile inainte de aparitia norilor. „Cand se umezeste dealul, sigur ploua peste cateva zile, dar cu conditia sa nu bata vantul, ca poate imprastia norii“ . „Ochiul Huitoarei“ este un fenomen ciudat, dar interesant pentru cercetatori. „Nu stim exact ce este acolo, dar oamenii se bazeaza pe acea stanca. Tot calendarul agricol este stabilit in functie de cat de uda este stanca“ . Mai degraba este vorba despre o roca permeabila, care se imbiba cu vapori atunci cand este presiune mare in atmosfera. Oricum, fenomenul nu a fost inca indeajuns studiat. Cert este ca oamenii din Dofteana cred in acest barometru natural ,,Ochiul Huitoarei “.
Specialistii nu se pot pronunta -Fenomenul din Dofteana a starnit curiozitatea meteorologilor din Bacau.

Ei recunosc ca nu au studiat indeaproape fenomenul, dar sustin ca „Ochiul Huitoarei“ va face obiectul viitoarelor cercetari. „Este posibil ca satenii sa aiba dreptate atunci cand spun ca in zona exista un drob de sare. Sarea retine apa si o atmosfera incarcata in vapori face ca solul sa fie saturat si sa apara acel parau de care vorbesc oamenii“, ne-a spus si Ioan Sabin Istrate, meteorolog din cadrul Serviciului Regional de Prognoza a Vremii din Bacau. El recunoaste ca nu exista o explicatie oficiala. „Un raspuns ferm nu il poate da deocamdata nimeni.

Sursa: Turist prin Judetul Bacau\facebook